Forgó mozgás és fénysebesség
  • Frayer
    #39
    Ezek nem csak elméleti kérdések, a világunk része.
    Az, hogy ezeket a jelenségeket nem tapasztaljuk meg a földön, attól még ugyan úgy a valósághoz tartozik.

    Ott az elemlámpa esete. Ez egy nagyon jó elméleti kísérlet.
    Ha mondjuk te vagy az ürhajon, és fél c-vel megy az ürhajó, te a menet irányba tartod a lámpát és felvillantod, te is fénysebességnek fogod látni a fotonok haladási sebességét magadhoz képest, függetlenül attól, hogy mozog az ürhajó. Én is fénysebességnek látom a foton sebességét, a távcsövemből, mindentől függetlenül. Ez az egy abszolút bárhonnan is mérve, minden más relatív, és változékony.

    A józan ész azt diktálná, hogy 1 c meg 1/2 c, az 1,5 c. Mert összeadódik az ürhajó és a róla elindított foton sebessége.

    Einstein óta tudjuk, hogy ez nem így lesz.
    Az a másfél c, az minden körülmények között c lesz.

    Tehát ha a sebessége befixálódik bármilyen viszonyítási rendszerhez képest akkor más paramétereknek kell változniuk. Mint az időnek, távolságnak, ilyeneknek.

    Nagyon fontos, hogy észre vegyük, hogy amikor valamilyen tulajdonságot mérünk, mindig valamihez képest viszonyítunk.

    Mikor sebességet mérünk, mindig a saját sebességünkhöz képest mérünk, vagy akár máshoz, önmagában egy haladó testnek NINCS sebessége, ha NINCS semmi amihez viszonyítani lehetne.
    Ugyan így az idő múlása, egy órát csak egy másik órához lehet viszonyítani, óra lehet bármi ami jelzi az idő múlását.

    A tömeg is ilyen tulajdonság, és vele együtt a gravitáció is, és így a tér szerkezete is relatív. Vele együtt minden...

    Az iker paradoxon nagyon jó kis szemléltető, bár egy kicsit belezavarodik az író a sajátidő fogalmába.

    A paradoxont feloldani konvencionálisan nem lehet.
    Csak akkor értjük meg, hogy a világunkban valamilyen eseménynek a végkimenetele lehet IGAZ, és lehet HAMIS is, egyszerre, csupán attól függően, hogy milyen viszonyítási rendszerből szemléltük az eseményeket.

    Ha a földön maradt testvér sajátidelyében vagyunk, és onnan szemléljük az eseményeket, az űrhajó gyorsul a földhöz képest, ezért az űrhajón lévő iker lesz fiatalabb mikor visszatér.

    DE
    Ha az ürhajót vesszük alapnak, akkor a föld gyorsul az ürhajóhoz képest, és mikor az ürhajó és a föld megint találkozik, a földön lévő iker lesz fiatalabb.
    Uram isten ... "kiáltott fel schrödinger" és azt mondta, hogy ha ezt előre tudtam volna soha nem lettem volna fizikus.

    Ezt egyeseknek nagyon nehéz megértenie. Hogy a világunkban a dolgok egyszerre lehetnek feketék, és fehérek, több egymásnak ellentmondó állítások is igazak lehetnek.

    Az egész világ is egy paradoxon, melynek elméletileg nem szabadna léteznie, és nem jöhetett volna létre, de mégis itt vagyunk.