Forgó mozgás és fénysebesség
  • Frayer
    #15
    hmm
    A relativitást nehéz úgy elmagyarázni egy két mondatban, hogy az ember rögtön megértse a lényegét.
    Ugyanis ott van a kognitív disszonancia.
    Az emberi elme nem ezekhez a dolgokhoz szokott. Teljesen át kell szervezned minden fogalmat, és szembe kell menj az eddig jól bevált konvenciókkal. Ilyen világ a hatalmas tömegek, és sebességek világa, de ilyen világ a mikrokozmosz, a kvantummechanika világa.

    Nagyjából az a lényeg, hogy minden egyes pont saját világ koordinátával rendelkezik, saját eseményekkel, sebességekkel stb.

    Tehát minden ilyen inercia rendszerhez megfeleltethetünk egy saját világot. A hasonló állapotban lévő inerciarendszerekhez hasonló világ tartozik. Tehát az inercia rendszerek annál jobban hasonlóak, minél jobban megegyezik a mozgásuk, gyorsulásuk, sebességük stb. De.. akkor is eltérőek.

    Lehetséges olyan állapot is, amikor az egyik ilyen inercia rendszer számára megtörténik egy esemény, de egy másik számára viszont nem. Ugyan azt a kísérletet vizsgálva, a kísérletnek más más kimenetele lesz. Csupán attól függően, hogy honnan vizsgáljuk a kísérletet.

    Úgy tűnik, mintha a szemlélő azzal, hogy megfigyel, befolyásolja a kísérlet kimenetelét.
    De érvényes a kvantummechanikára is. Ott érvényes csak igazán.

    Az inercia rendszerek egyediek, és amelyekhez egyedi világok tartoznak.
    Végtelen számú ilyen világ létezik. Mindegyik más, mindegyikben más más események is történhetnek, és ahogy egyre jobban távolodnak egyástól időben, annál jobban különbözőek lesznek.

    De azt is meg kell érteni, hogy mindeközben a részecskékből csak egy van. Mindenből csak egy van.

    Nem minden világban van egy egy. Hanem egy részecskén osztozik minden világ, csak éppen az a részecske, vagy energia, tömeg, más világokban máshogy nyilvánulnak meg.

    Tudjuk, hogy relatív a tér, relatív az idő "idő dilatáció", a sebesség is "ez egyértelmű, és a legkönnyebben igazolható is", relatív valaminek a hossza is "hossz kontrakció", relatív a tömeg is, tömegdefektus. Ha valamit gyorsítunk, egyre nagyobb lesz a tömege, így a tehetetlensége is, amihez már nagyobb erő kell, hogy fenntartsuk ugyanazt a gyorsító hatást, de így még nagyobb lesz a tömege, a gyorsítás következtében és a relativitás elmélet szerint. Tehát ahhoz, hogy valamit c-ig fel tudjunk gyorsítani végtelen nagyságú energiára lenne szükségünk, mert a test tömege végtelenül nagy lenne. Tapasztalatok szerint, és Einstein megoldóképlete szerint is.

    Tehát ezek a tulajdonságok, nem abszolút érvényűek, mert más más nézőpontból, más más világ koordinátából nézve különbözőek.