• Ulkesh
    "A belinkelt thinkpad a google shopping szerint ujonnan 639 dollar es kozel azonos teljesitmenyu, csak valamivel nagyobb a merevlemeze. "

HP és Samsung gép volt belinkelve azonos és magasabb áron (angol fontban).

Az elsőnek belinkelt Thinkpad meg még véletlenül sem azonos teljesítményű.
    Gyengébb proci, gyengébb videóalrendszer, lassabb memória és rendszerbusz.
    A Macbookban lévő proci önmagában 316 dolcsi http://ark.intel.com/Product.aspx?id=37262&processor=SL9600&spec-codes=SLGEQ

"Az apple-nek meg tenyleg az a baja, hogy se az also, se a kozep, se a felso kategoriaban nincs igazan termeke. "

Tévedés.
    Középkategóriában ott vannak az iMac-ek, és a Macbook. Felső kategóriában meg a Mac Pro és Macbook Pro.
    Az alsó kategóriát egymagában képviseli a Mini, de ez valóban kevéske.

"ps: Az alu hazon nem kellene ennyire lovagolni. "

Senki sem lovagol.
    A készülék alu borítású, az ilyen gépek ennyibe kerülnek (más gyártónál még többe), lehet, hogy neked nem kell, de attól még ez az ára.
    Ujjnyi vastag aranyláncot sem veszek, mert idiótaságnak tartom, de attól még az nem lesz olcsóbb, mert nekem nem kell.

"Az alu haz az apple-nek a design mellett azert kellett, mert sok regebbi gepen annyira forro volt az alaplap, hogy egy ido utan megbarnult tole a muanyag boritas."

Kár, hogy nem igaz, de jól hangzik :D
    Valóban elszíneződött némelyik régi műanyag Macbook burkolata, de ennek semmi köze nem volt a hőhöz, tekintve, hogy a műanyagban lévő festék lépet reakcióba az ember kezének kémhatásával és elszínezte a kéztámaszt (ott spec mindig hideg a készülék). Gagyi dolog, de semmi köze a meleghez.

"ha mar rendes billentyuzetet nem tudnak csinalni. (az uj lapos apple billentyuzet egy remalom, amikor legutobb egy lehalt gepet kellett rendbehoznom nem sokaig birtam rajta gepelni, a thinkpad-eketol nagyon messze van, az apple fele intel efi impementaciorol nem is beszelve, siman veri a hp felet benasagban)"

Én spec desktop billentyűzetnek is ilyet használok és rendkívül elégedett vagyok vele.
    (Pedig DTP-zek és elég sok szöveget írok rajta.)
    Thinkpad billentyűkről nem nyilatkozom, mert csak egyszer használtam, de akkor is mindig beragadt a szóköz :D

Egyébként meg lehet, hogy neked kényelmetlen, de a többség nagyon kényelmesnek tartja ezt a fajta billentyűzetet. Nem véletlen, hogy más gyártók is használni kezdték. (Sőt nem az Apple volt az első aki ilyet használt, hanem a Sony.)

Az EFI-vel mi a problémád egyébként?