190
  • Ulkesh
    Ez a gép tipikus PC notebook.

Megvan az összes kritérium:
    - olcsó fröcsöntött műanyag burkolat
    - még olcsóbb gagyi billentyűzet, az nem baj, ha gépeléskor fél centiket mozog minden irányba és hullámzik mint a Balaton, mert ezt úgysem veszi meg senki aki a gépelést picit is komolyan gondolja
    - agyonzsúfolt billentyűzetkiosztás, külön plusz pont jár, ha magyar billentyűzet esetén az í lekerül a szóköz mellé, vagy egyéb egzotikus helyre
    - csillogó ledsor, lehetőleg vakító kék színben és olyan elhelyezésben, hogy tükröződjön a kijelzőn és ha a billentyűzetre néznél, akkor el is vakítson
    - matricák, a PC-s noteszeket valószínű azok tartják össze, különben minek lenne rajtuk 4-5 darab, de az is lehet, hogy folyamatosan tudatni kell a tulajdonossal, hogy Vista compatibilis Intel processzoros, nVidia chipset-es, hyper-gigaturbo überlaptopot használ (e-nélkül lehet, hogy rájönne, hogy valójában egy kétpálcás vásári bóvlit nyert el a pénzéért)
  • pixx
    Te a dizájnt fizeted, én a tudást, te divat buzivagy, engem az érdekel mit tud, a faszt se érdekli, hogy néz ki. Megfelel a munkára, amire kell vagy sem. Fehér, feket, zöld vagy piros, a kutyát nem érdekli. Ez csak téged mozgat, meg azt, aki a McDonaldsban akar villogni 200 ft sajtburgere mellett a szomszéd asztal társaságnak...
  • grizzly21
    azert mert te utalod azert vegyek ki?:) En meg utalom a webkamerat, vegyek ki azt is:))
    A designerek 99%-a biztos hogy matt-ot vett! Most hogy te rosszabbul latod..adjal ra fenyerot (ja hogy akkor mar nem jo 9 oraig?:))
  • pixx
    Amíg megtalálom a cikkedet, addig itt van néhány lángra kapó ipod :
    http://beszeljukmac.com/index.php/weblog/comments/get_problma/
  • Ulkesh
    No igen, te használd ezt a kis vackot, bár semmire nem jó, ezért pár perc után már egeret fogsz rádugni. Olyanról mint multitouch, többujjas gesztusok meg hírből se hallott ez a vacak, de persze neked ez pont jó lesz.

Ha a két képet megnézi az ember, akkor az egyikről egy letisztult forma, egységes kinézet jön le, a másik egy túlzsúfolt matricázott vásári bóvli. Innentől meg akármi lehetne a gépház alatt, a diszkófényes csili-vili ledes multimédia panel borzalom után akkor sem fogadnám el, ha ingyen odaadnák.
  • pixx
    Öreg szóértelmezés nulla, mondom "Közel", a tenyér ujjak nélkül értendő, mondom, én, hogy az Apple beteg embereknek gyárt gépet, hombár kezű, kicsi agyú...
    szánalmas
  • Ulkesh
    Ezt meg pics@nyi vacaknak:

• Ulkesh
    Ezt hívják tenyérnyi méretnek:
  • Ulkesh
    "Nem tudom az Apple buziknak mekkora touchpad kell, de a videón látható közel tenyérnyi nagyságú elég szerintem..."

Buzi maximum te lehetsz, főleg ha a tenyered kb. 8x6 centi, mint a videón látott gép touchpad-je.
  • Ulkesh
    Belinkelhetnéd ezt a cikket.
    Kár, hogy nem igaz, de azért szívesen elolvasnám :D
  • pixx
    Miután leégett a videókarid, és kicserélték a 3000 dollárost Macbook prodat, adnak 3 év garit, de szerintem így nem kell senkinek se az 3 év. De ez is benne volt a cikkben.
  • pixx
    Keress rá itt az SG, most nem keresem ki a cikket, hogy az Apple fel akarja bontani az Nvidávala szerződést..."leégett" gépek miatt.
    Nem tudom az Apple buziknak mekkora touchpad kell, de a videón látható közel tenyérnyi nagyságú elég szerintem...talán ezért nem vagyok Applés, mert nincsenek hombár kezeim
  • Ulkesh
    "felfoghatatlan hogy miert vettek ki a matt-ot."

Azért amiért én utálom a matt kijelzőt.
    A glossy ugyan tükröződik, de ennek ellenére szabad téren még napfény mellett is lehet vele dolgozni, míg a matt kijelzőn semmi nem látszik. Egy notebook meg nem arra van kitalálva, hogy egy félhomályos szobában használják.

Félre ne értsd, engem is zavarna hogy tükröződik, de sokkal jobban zavar, ha semmit sem látok és emiatt gyakorlatilag hiába van nálam a gép, mert semmire nem tudom használni.
  • Ulkesh
    "Macbook 13" meg a dell összehaonlítása kissé vicces, külföldi oldalon ugyanannyi az ára, de a Macbook Airrel van egy súlycsoportba, mivel ddr3-as memórát használ. "

Ha figyeltél volna, akkor láttad volna, hogy odaírtam az Air-t is az összehasonlításhoz.

"Mintha mostanában elég sok Apple gép fog tűzet, és ég le, mert szar a nvidia kártya hőelvezetése, és kényszerből ad 3 év garanciát az Apple, mert pártolnak el a vásárlók. "

Hogy mik nincsenek? :D
    Kár, hogy egyetlen ilyen gépről sem tudni. Olyanról tudni, hogy a 17"-os gépnek hibásan volt programozva a ventilátorvezérlése és túlmelegedhetett a GPU, ezért szemetelet a kép. 15"-os gépeknél ez nem fordult elő és a 17"-osoknál is javították már. Tüzet fogó gépekről meg abszolút nem volt szó :D

"Picsány tochpad? itt a videó:"

Ezzel mit akartál demonstrálni? Hogy nekem van igazam? :D
    Ez egy pics@nyi touchpad, a jóval kisebb 15"-os MBP-ben több mint kétszer ekkora nem pár nap alatt fényesre kopó olcsó vacak van.
    Ezért nem értik a PC userek, hogy egy Macbook felhasználó hogy tud meglenni egér nélkül, míg a PC-s noteszhez kötelező jelleggel meg kell venni azt.
  • grizzly21
    nekem foleg nem a szinhelyeseggel van bajom, hanem hogy jo volna a pixeleket latni a mogottem levo szoba helyett:) Lattam most uj unibody macbook-ot, glossy screennel es nagyon irritaloan tukroz. felfoghatatlan hogy miert vettek ki a matt-ot.
  • Ulkesh
    "azert vettek/vesznek designerek mert szinhelyesek. Ujabb tesztek szerint mar ez sem igaz"

Tekintve, hogy S-IPS panel van bennük, míg a PC-s notebook-okban TN-film, sajna ez továbbra is igaz.

" es az hogy a matt-ot kivettek az uj macbook pro-bol (aka Glarebook pro) nem javit a helyzeten."

Az üveg előlap megváltoztatja a színeket valóban, csak az a bibi, hogy ha előlappal együtt kalibrálsz (márpedig nélküle nem tudsz), akkor bizony helyes eredményt kapsz (egyszerűen a műszer azt látja, amit te, ha a színteret be tudja állítani, márpedig be tudja, akkor az a kijelző színhelyes).

"PS-hez sok ram kell, nem hiszem hogy a videokartyat nagyon nyustolne."

Kb. 40-50% sebességcsökkenést jelent jó néhány filter esetén, a fokozatmentes zoom, meg jó pár teljesítménynövelő funkció elvesztését jelenti a GPU támogatottság hiánya. (CS4-es PS esetén persze, CS3-nál is használja már, de nem annyira észrevehető a jelenléte).
  • grizzly21
    gyengebb minosegu? mit nem tud? Mindent kinaban gyartanak, pontosan ugyanazokbol az alkatreszekbol all egy mac ma mar mint egy pc, semmi kulonbseg nincs, csak hogy feher, meg az alma logo. Ezt nem kene tulmisztifikalni. Az OS az mas.
  • Ulkesh
    "Na ne zsongits...a te geped 899 font..ez tenyleg kevesebb mint a 600....."

Na lassan úgy érzem a különböző árazások miatt magam, mint vasorrú bába a mikróban :D

Appelstore

Ez testvérek között is 605 font átszámolva.
  • grizzly21
    tenyleg 3 ev garit ad?
  • grizzly21
    macbook pro-t azert vettek/vesznek designerek mert szinhelyesek. Ujabb tesztek szerint mar ez sem igaz, es az hogy a matt-ot kivettek az uj macbook pro-bol (aka Glarebook pro) nem javit a helyzeten. PS-hez sok ram kell, nem hiszem hogy a videokartyat nagyon nyustolne. Oszinten szolva en nem hallottam meg a laptopomon hogy erosebbre kapcsolna a venti, csak ha jatekot inditottam.
  • cateran
    Masreszt lenyugoz az arroganciad..hogy az arakat benezted (te is:D) az 1 dolog...de hogy a specifikaciokat nem nezed meg,az egyenerteku a "elvakult fan vagyok,szarok minden ervre es mindenkire aki mast mond mint amit en"
    Ez is nezopont,csak hat...
  • cateran
    Ehh fail..szoval 750 font,a pro a 899...sorry:D
  • cateran
    Na ne zsongits...a te geped 899 font..ez tenyleg kevesebb mint a 600.....
    Applestore
  • pixx
    Macbook 13" meg a dell összehaonlítása kissé vicces, külföldi oldalon ugyanannyi az ára, de a Macbook Airrel van egy súlycsoportba, mivel ddr3-as memórát használ.
    Itt a két oldal: http://www.apple.com/macbookair/specs.html
    http://www.dealcomet.com/deals/Deal.aspx?dealId=282701

Azért aluminium a Macbook, mert szar a műanyag volt alapból, sárgul, és tört a "biliműanyag"...ez volt Macbook, ezért lett aluminium...

Mintha mostanában elég sok Apple gép fog tűzet, és ég le, mert szar a nvidia kártya hőelvezetése, és kényszerből ad 3 év garanciát az Apple, mert pártolnak el a vásárlók.

Picsány tochpad? itt a videó:
    http://tv.gamestar.hu/video/acer-aspire-8930g-megalomanias-moziguru

• Ulkesh
    "ha nem jatszol akkor mire fel ez a nagy double gpu mania?:) Nyilvanvalo, hogy az emberek 90%a jatek miatt vesz gepet. "

Macbook Pro-t általában fotósok, grafikus, webdesigner-ek vesznek. Az általuk használt szoftverek pedig kihasználják a GPU által nyújtott többlet teljesítményt. Windows alatt pl. ilyen alkalmazás a Photoshop CS4, többről ott nem is tudok, de OSX alatt rengeteg alkalmazás profitál a Core Image előnyeiből.
  • Ulkesh
    "A belinkelt thinkpad a google shopping szerint ujonnan 639 dollar es kozel azonos teljesitmenyu, csak valamivel nagyobb a merevlemeze. "

HP és Samsung gép volt belinkelve azonos és magasabb áron (angol fontban).

Az elsőnek belinkelt Thinkpad meg még véletlenül sem azonos teljesítményű.
    Gyengébb proci, gyengébb videóalrendszer, lassabb memória és rendszerbusz.
    A Macbookban lévő proci önmagában 316 dolcsi http://ark.intel.com/Product.aspx?id=37262&processor=SL9600&spec-codes=SLGEQ

"Az apple-nek meg tenyleg az a baja, hogy se az also, se a kozep, se a felso kategoriaban nincs igazan termeke. "

Tévedés.
    Középkategóriában ott vannak az iMac-ek, és a Macbook. Felső kategóriában meg a Mac Pro és Macbook Pro.
    Az alsó kategóriát egymagában képviseli a Mini, de ez valóban kevéske.

"ps: Az alu hazon nem kellene ennyire lovagolni. "

Senki sem lovagol.
    A készülék alu borítású, az ilyen gépek ennyibe kerülnek (más gyártónál még többe), lehet, hogy neked nem kell, de attól még ez az ára.
    Ujjnyi vastag aranyláncot sem veszek, mert idiótaságnak tartom, de attól még az nem lesz olcsóbb, mert nekem nem kell.

"Az alu haz az apple-nek a design mellett azert kellett, mert sok regebbi gepen annyira forro volt az alaplap, hogy egy ido utan megbarnult tole a muanyag boritas."

Kár, hogy nem igaz, de jól hangzik :D
    Valóban elszíneződött némelyik régi műanyag Macbook burkolata, de ennek semmi köze nem volt a hőhöz, tekintve, hogy a műanyagban lévő festék lépet reakcióba az ember kezének kémhatásával és elszínezte a kéztámaszt (ott spec mindig hideg a készülék). Gagyi dolog, de semmi köze a meleghez.

"ha mar rendes billentyuzetet nem tudnak csinalni. (az uj lapos apple billentyuzet egy remalom, amikor legutobb egy lehalt gepet kellett rendbehoznom nem sokaig birtam rajta gepelni, a thinkpad-eketol nagyon messze van, az apple fele intel efi impementaciorol nem is beszelve, siman veri a hp felet benasagban)"

Én spec desktop billentyűzetnek is ilyet használok és rendkívül elégedett vagyok vele.
    (Pedig DTP-zek és elég sok szöveget írok rajta.)
    Thinkpad billentyűkről nem nyilatkozom, mert csak egyszer használtam, de akkor is mindig beragadt a szóköz :D

Egyébként meg lehet, hogy neked kényelmetlen, de a többség nagyon kényelmesnek tartja ezt a fajta billentyűzetet. Nem véletlen, hogy más gyártók is használni kezdték. (Sőt nem az Apple volt az első aki ilyet használt, hanem a Sony.)

Az EFI-vel mi a problémád egyébként?

• Sanyix
    az m$ semmit sem támogat ami open, max valami vicc szerű bóhóckodást csinál vele. De attól még menni megy kíndózon.
  • Zsoltika 007
    Az eggyel régebbi szériának is magnézium keretje volt az alu házban. Meg rendes bill :D Nem is bántam meg mikor megláttam az újat :D Talán amiért az új széria kéne az az akku lenne.
  • kvp
    ""3d gyorsított asztalra gondoltam."
    Vista 3D gyorsított asztala tessék.""

3D gyorsitott asztal mar a winnt4.0-ban is volt ha nvidia kartyat hasznalt az ember. Meg a bitmap-es ikonok atmeretezeset is trilinear filtering-gel kezelte. De ugyanugy mukodott a 3d gyorsitott video dekodolas es capture is, a 3d-s egyseg live texture-ebe dolgozott a video digitalizalo chip es az mpeg dekoder. Ja es ezt 1997-ben egy 12 ezer forintos kartya tudta, szoval akkor sem volt tul draga a dolog. Az elso ilyen megoldas pedig meg az sgi irix rendszerekrol jon, ott hivtak a grapics library-t roviden gl-nek, kesobb nyilt szabvannya valt opengl neven. (al: audio library, vl: video library) Azota valahogy feledekennye valtak az emberek...

"De ha külföldi árat akarsz, akkor az ominózus Macbook 999 dolcsi, amihez képest egyik linkelt gép sem olcsóbb, a konfigjukat már meg sem néztem :D"

A belinkelt thinkpad a google shopping szerint ujonnan 639 dollar es kozel azonos teljesitmenyu, csak valamivel nagyobb a merevlemeze. Ja es a lenovo direkt azert hozta ki, hogy olcsobb legyen a dell-nel es a hp-nal, de jobb minoseggel es azonos teljesitmennyel. Az apple-nek meg tenyleg az a baja, hogy se az also, se a kozep, se a felso kategoriaban nincs igazan termeke. Csak a premium kategoriaban gyartnak, viszont oda meg nem kellene kozepkategorias minosegu termekeket rakni, premium aron.

ps: Az alu hazon nem kellene ennyire lovagolni. Nekem pl. jo a regi kompozit boritasu thinkpad-em (kibirta a lepcso tetejerol leesest a charles de gaulle-on) bar a vaz alatta az magneziumbol van. (a gep 14 inches, 2.5 centi vastag es masfel kilo, ha extra aksi van benne akkor 2) Az alu haz az apple-nek a design mellett azert kellett, mert sok regebbi gepen annyira forro volt az alaplap, hogy egy ido utan megbarnult tole a muanyag boritas. Most legalabb van rendes hutesuk, ha mar rendes billentyuzetet nem tudnak csinalni. (az uj lapos apple billentyuzet egy remalom, amikor legutobb egy lehalt gepet kellett rendbehoznom nem sokaig birtam rajta gepelni, a thinkpad-eketol nagyon messze van, az apple fele intel efi impementaciorol nem is beszelve, siman veri a hp felet benasagban)
  • Zsoltika 007
    Persze hogy jók! Az olcsóság az elsődleges szempont a válság miatt. Hiába gyengébb minőségű vagy ezt azt nem tud ha olcsóbb azt veszik mert mindenki be van fosatva a média által. Aki kicsit is rálát a dolgokra, az kiröhögi ezeket a reklámokat.
  • Zsoltika 007
    Semmivel se költenek többet mint más pc-s szereplő. Sőt! Az meg hogy mindenből ez folyik pont a hype miatt van :D
  • Zsoltika 007
    Azért van benne 2 hogy ha kraft kell akkor az erősebbel indítod de ha akkuval spórolnál akkor a gyengébb is elég.
  • grizzly21
    na de en az apple marketingrol beszelek, ami koztudottan tobbszorose barmely mas gyarto reklamjainak. mindenhonnan az folyik, hiradok, reklamok, hirdetotablak, hypekeltes, ebbe rengeteg penz van. nyilvan mas gyartonak is benne van a marketing az araban csak az sokkal kevesebb
  • grizzly21
    akkor miert telefonaltak? Erdekli oket nagyon is, mert az uj MS reklamok bizony jok, es veszelyesek az apple-nek
  • grizzly21
    ha nem jatszol akkor mire fel ez a nagy double gpu mania?:) Nyilvanvalo, hogy az emberek 90%a jatek miatt vesz gepet. Programozashoz egy szovegszerkeszto kell kis tulzassal, design munkahoz (3d, 2d, akarmi) sem kell csucs videokari.
  • SityiSXT
    Ulkesh, ha jól értem, akkor azt szeretnéd bebizonyítani, hogy egy Apple gép nem drágább, mint egy standard PC. Hadd tegyem fel fordítva ezt a kérdést (no flame, csak érdekelne a véleményed): miért nem olcsóbb a Mac, mint a hagyományos PC? Elvégre az Apple ad mindent vele, míg az MS csak az OS-t, a többit meg a többi HW gyártó... Tehát - de lehet, hogy csak nekem - logikusnak tűnik, hogy az almás gépek pont, hogy olcsóbbak kéne, hogy legyenek...

És egy apró megjegyzés ahhoz, ki mekkora notebookot használ: nos, én 17"-osat használok, mert ennek fullHD felbontású a kijelzője, cserébe keveset megy akkuról, valamint kicsit több, mint 4 kg. Cserébe gondtalanul játszatok és multimédiázhatok rajta ahol csak jól esik (és konnektor is van a közelben, de ez nagyon ritkán probléma...)
  • Ulkesh
    "Senki sem "kenyszeritette" az Apple-t az arcsokkentesre..siman megtehettek volna szep lassan..mit ad isten az MS lejarto kampanya utan hirtelen kurva surgosse valt a dolog.."

Meg mondjuk az is közrejátszhatott talán, hogy lecserélték a teljes notebook termékpalettát, még a legkisebb műanyag Macbook is csak kívülről azonos a régi gépekkel.
    Akár hiszed akár nem az Apple-t piszokul hidegen hagyta a MS reklámja.
    Az Apple volt talán az egyetlen PC gyártó amelyik a tavalyi év végén jelentős nyereséget könyvelhetett el a notebook piacon. A többi gyártó a netbook-ok sikere miatt szintén nem volt veszteséges, de éppen hogy nullára jött ki.
    De az elmúlt pénzügyi negyedéve is olyan jó lett az Apple-nek mint általában karácsonykor, szóval nagyjából magasról tesznek a MS erőlködésére.
  • Ulkesh
    Pedig én direkt a magyar árakkal hasonlítottam.

De ha külföldi árat akarsz, akkor az ominózus Macbook 999 dolcsi, amihez képest egyik linkelt gép sem olcsóbb, a konfigjukat már meg sem néztem :D

• cateran
    Elgurult a gyogyszer? Tudod altalaban az arcsokkenesek fokozatosan tortennek..nem hirtelen (kiveve ofc ha a viszontelado akciozik)
    Senki sem "kenyszeritette" az Apple-t az arcsokkentesre..siman megtehettek volna szep lassan..mit ad isten az MS lejarto kampanya utan hirtelen kurva surgosse valt a dolog...de tuti veletlen lehet,szo sincs arrol,hogy nem volt mivel visszavagniuk (ne adj isten,kivetelesen az MS adatai megfeleltek a tenyeknek..)
  • cateran
    A magyar arakat nem ismerem,de:
    HP
    Samsung

Kicsit gondban voltam,mert laptopnak kicsi,nettopnak meg nagy...illetve PONT ilyen konfigot valoban nem talaltam..csak olyat,ami valamiben gyengebb,,valamiben erosebb es sokkal olcsobb....
    Amugy nem tudom mire a hiszti...ha draga,akkor draga (annak kellett lennie kulonben nem tudtak volna arat csokkenteni...)de ha veszik,akkor ki nem szarja le? Felesleges arra is hisztizni,hogy "de ez minoseg"..akkor support es/vagy helpdesk nincs is hozza? Hisz sosem romlik el...vagy igen?
    Emlekszem,jopar eve 1 G3-as volt a kezemben...klasszisokkal volt jobb,mint az akkori atlag gepek,pedig nem volt mar fiatal gep akkor...bele se mertem gondolni,mit tudhat 1 G4-es...de aztan az Apple valtott es mar nem volt annyira kulonleges a szememben...sajna:(