kvp#122
""3d gyorsított asztalra gondoltam."
Vista 3D gyorsított asztala tessék.""
3D gyorsitott asztal mar a winnt4.0-ban is volt ha nvidia kartyat hasznalt az ember. Meg a bitmap-es ikonok atmeretezeset is trilinear filtering-gel kezelte. De ugyanugy mukodott a 3d gyorsitott video dekodolas es capture is, a 3d-s egyseg live texture-ebe dolgozott a video digitalizalo chip es az mpeg dekoder. Ja es ezt 1997-ben egy 12 ezer forintos kartya tudta, szoval akkor sem volt tul draga a dolog. Az elso ilyen megoldas pedig meg az sgi irix rendszerekrol jon, ott hivtak a grapics library-t roviden gl-nek, kesobb nyilt szabvannya valt opengl neven. (al: audio library, vl: video library) Azota valahogy feledekennye valtak az emberek...
"De ha külföldi árat akarsz, akkor az ominózus Macbook 999 dolcsi, amihez képest egyik linkelt gép sem olcsóbb, a konfigjukat már meg sem néztem :D"
A belinkelt thinkpad a google shopping szerint ujonnan 639 dollar es kozel azonos teljesitmenyu, csak valamivel nagyobb a merevlemeze. Ja es a lenovo direkt azert hozta ki, hogy olcsobb legyen a dell-nel es a hp-nal, de jobb minoseggel es azonos teljesitmennyel. Az apple-nek meg tenyleg az a baja, hogy se az also, se a kozep, se a felso kategoriaban nincs igazan termeke. Csak a premium kategoriaban gyartnak, viszont oda meg nem kellene kozepkategorias minosegu termekeket rakni, premium aron.
ps: Az alu hazon nem kellene ennyire lovagolni. Nekem pl. jo a regi kompozit boritasu thinkpad-em (kibirta a lepcso tetejerol leesest a charles de gaulle-on) bar a vaz alatta az magneziumbol van. (a gep 14 inches, 2.5 centi vastag es masfel kilo, ha extra aksi van benne akkor 2) Az alu haz az apple-nek a design mellett azert kellett, mert sok regebbi gepen annyira forro volt az alaplap, hogy egy ido utan megbarnult tole a muanyag boritas. Most legalabb van rendes hutesuk, ha mar rendes billentyuzetet nem tudnak csinalni. (az uj lapos apple billentyuzet egy remalom, amikor legutobb egy lehalt gepet kellett rendbehoznom nem sokaig birtam rajta gepelni, a thinkpad-eketol nagyon messze van, az apple fele intel efi impementaciorol nem is beszelve, siman veri a hp felet benasagban)