Kedves KB. Semmi kötözködő szándék nem volt azon kérésemben, hogy fejtsd ki azt az állításod bővebben. Csak szerettem volna megtudni, mi rejtezik amögött a bizonyos "Elvi ok" mögött. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy visszafelé haladva estem neki a hozzászólásoknak, és csípőből reagáltam a második nekem címzett üzenetedre, nem gondolva arra, hogy esetleg volt egy első is, melyben korrekten válaszoltál.
"A gravitomagnetizmus jelensége (ld. Maxwell egyenleteit), vagyis az egyenletek formai hasonlósága szintén - ha úgy tetszik, esztétikai okokból - arra utal, hogy a két nagy távolságra is ható alapvető kölcsönhatás terjedési sebessége azonos."
Na igen, az esztétika fontos szempont. Nem baj, ha nekem ennyi nem elég? Majd ha a LISA megkezdi működését, és a kozmikus eseményről hírt adó elektromágneses hullámokkal egy időben a LISA is regisztrál gravitációs hullámokat, akkor nyugodtan hajtom álomra a fejem és elismerem a fény sebességét, mint mindenek felett álló hatást. De addig nem. (mondjuk a gravitronok létezéét akkor sem tudom elképzelni)
Tessék egy kis csemege, melyhez hozzáfűznék egy harmadik lehetséges hibaokot: mi van, ha a két hullám sebessége nem egyforma? link
Mi van, ha azoknak van igaza, akik szerint a gravitáció nem más, mint az anyag által kitöltött térrész és anyagtalan tér között fennáló makró méretekben jelentkező taszító erő megnyílvánulása? Persze ennek fényében újra alkotni a fizikát, ami nem egyemberes feladat. Addig marad a sejtés, ami csupaszon áll a bizonyítás hiányában.
Mindenesetre a következő évtized izgalmas lesz - reméhetőleg csak az új fizikai eredmények miatt -, ha az LHC, a LISA (valamint ezek földi megfelelői) a James Webb űrteleszkóp és számos új eszköz új felfedezéseket tesz elérhetővé. Addíg még bőven lesz lehetőség egymásnak esni :)