• KillerBee
    #20
    A holdraszállásról készült felvételek hamisítvány voltát mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi felvétel, amely még kb. 30 éve szivárgott ki a NASA-tól:



    Ez a cikkben is látható kép eredeti - szupertitkossá nyilvánított - verziója, amelyről még nem retusálták ki a teliholdat. Logikus, hogy a kép nem készülhetett a Holdon, ha a fekete égbolton látható a Hold.

    A kép további csalafintaságot is elárul. A holdjárón lévő parabolaantennán látszólag átviláglanak a háttérben lévő "holdi" hegyek - ez a hiba véletlenül megmaradt a végleges képen is. Ez alapvetően lehetetlen lett volna, mert a fémtükrön nem tud átvilágítani a háttér - legalábbis akkor, ha az valóban a tükör mögött van. Valójában csak kivetítették a hátteret - az előtérben látszó sötétebb és a háttér világosabb talaja az átmenetet jelzi a valódi (földi) és a kivetített talaj között. Az "űrhajós" sisakjáról is jól láthatóan visszaverődik a projektor fénye, nézzétek csak a kis fénylő pöttyöt jobboldalt (az "űrhajósnak" baloldalt).

    További hiba, hogy a parabolaantenna elölről is kap megvilágítást, hiszen csillog. A kifeszítő pálcák árnyéka viszont úgy vetődik rá, mintha oldalról kapna megvilágítást. Na most akkor hány Nap világított a Hold felszínén??? Valójában a parabola azért csillog, mert tükröződik rajta a hátteret vetítő projektor fénye. A tartóoszlopnak viszont egyáltalán nincs árnyéka - itt minden bizonnyal egy pótlólagos helyi reflektor nyomta el az árnyékot.

    Még egy árulkodó jel látható a képen. A felvételen az "űrhajós" árnyéka rézsút előre vetítődik, a vízszintessel kb. 40 fokot bezáró szögben. Ám a hátrébb lévő zászló árnyéka már majdnem vízszintes, ami azt jelenti, hogy a témához nagyon közel volt a felvétel készítésekor használt reflektor.