• BlackRose
    #67
    Mai szemmel, mai hardveren igen, akkori szemmel az akkori hardveren ha lehetett is csinálni jobbat az annyira drága lett volna, hogy nem lehetett volna eladni.

    Nem szabad elfelejteni, hogy egy 286-os CPU szegmentált memóriacímzésel jött és sok más hátránya is volt neki, 386 jobb volt, 486 szintén, Pentium még jobb, de a kompatibilitás nélkül nem lehetett volna semmit sem elérni OS területen. Az igazság az volt, hogy még ki nem jött a Win95 (és még sok mindenben utánna is) a Pentium CPU (vagy a 486, 386 stb.) nem csinált semmi mást mint utánozta a 8086-ost csak nagyobb sebeséggel. Ha figyelembe vesszük ezeket a dolgokat akkor nem lehetett semmit. Maga a Linux is 386-ra lett megírva és nem volt semmi kompatibilitási követelmény a 286 és 8086 iránt, a DOS és Win3.x programok iránt, ha ez lett volna akkor a Linux is sokkal gyengébb termék lett volna. A Microsoft az NT-vel hagyta maga mögött ezeket a történelmileg örökölt hátrányokat de csak az XP-vel jött tiszta területre.

    Sajnos elkövettek egy-két komoly hibát (amiért maga a Microsoft és a számítástechnika megboldogult legendája Jim Gray is sokszor elnézést kért: REGISTRY) a modern Windows még csak ettől szenved (volt még .dll hell is, de annak már vége) a registry-től viszont nem olyan könnyű megszabadulni. Másik hátrányai a Windows-nak amit nehéz kiküszöbölni, hogy amikor megszületett az architektúra a biztonság nem volt fontos (nem voltak a gépek az Interneten), nem kelett nagyon multiuser dolgokkal sem foglalkozni ezért van az, hogy általában minden Administrator account alatt működött, stb. ezek a dolgok inkább a körülmények és a PC történelmi architektúrája miatt voltak mert nem volt akkor szükség és felesleges lett volna a gép teljesítményét csökkenteni és a szoftver árát növelni.

    Ez a valóság, semmi sem tökéletes, főleg akkor ha te vagy az aki elsőnek csinálja (nem mondom, hogy az MS találta ki, de a micro-számítógép (PC) piacon ők voltak általában az elsők akik valamit implementáltak). Volt mégegy cég aki egy hasonló piacon volt jelen (és most is) az pedig az Apple volt, az Apple is hasonló betegségektől szenvedett, a MacOS sem volt semmivel sem jobb a Windows-tól annak idején (esetleg egy picit jobb volt a kezelő felülete), és mind az úgy, hogy saját korlátolt tarkaságú hardver volt alatta, ami a Microsoft-nak nem volt megadott, a Windows számtalan féle és gyártmányú hardveren futott és fut ma is.