• BlackRose
    #52
    Nem tudom te mikor érkeztél a netre, de én még Netscape-al neteztem majd 15 évvel ezelőtt Windows 3.11-ről... és az IE-nek semmi köze nem volt a Windows-ba integrálódásal, az IE 3.0 volt az első használható IE, addig a kutya sem használta (lehet, még Bill Gates sem). 1999 elején ami több mint 3 évre az IE Windows-ba való integrálodása után is a Netscape még 50% körüli piaci részesedésel rendelkezett. Az IE 3.0, 4.0, stb. azért terjedt el mert sokkal jobb volt mint a Netscape, éppen úgy mint ahogy ma a Firefox is legalább olyan jó mint az IE8, ha nem jobb... és azért eszi az IE részesedését, pedig ugye az IE most is a Windows-ba van integrálva... szóval ha csinálsz jobb terméket mint az MS akkor pont úgy veszítik a részesedést mint mások, ha viszont rosszabb a terméked mint az MS terméke akkor te fogsz veszíteni.

    Vagyunk olyanok akik végig is éltük ezt a történelmet és tudjuk, hogy volt, és nem az érzelmek (gyűlölet és alaptalan remény) az és valami média duma ami szerint formáltuk meg a véleményünket.

    A .NET Framework viszont szintén first class product, a Java sok amindenben háta mögött jár (mondom ezt mint olyan .NET fejlesztő aki a Java-ban is elég jártas - mondjuk 80% .NET, 20% Java az elmúlt 5-6 év során az én esetemben).

    A .doc de facto szabvány volt és most is az (gazdaság, piac, valós világ), az ODT viszont politika... nem mondom, hogy az ODT nem jó, de ha elismered a privát tulajdonjogot (a civilizáció alapját) akkor a Microsoft-nak megvolt minden joga, hogy a saját termékébe a de facto szabványt kövesse tovább, még akkor is ha másoknak nem tetszett. Különben a Microsoft esetében a legkevésbé érvényes a lock-in (főleg az elmúlt néhány évben), probáltál már Oracle, IBM, SAP, stb. termékeket... a Microsoft majdnem Richard Stallman vagy Linus Torvalds ezekhez képest... :)

    Ami az IE6 és elődjeinek gondjait illeti... az IE 95% részesedést mondhatott magáénak amikor az IE6 megjelent, most komolyan ha az IE nem csak egy browser hanem A BROWSER, akkor ti odafigyelnétek a W3C szabványaira, vagy mint a piac megkérdőjelezhetetlen uralkodója a dolgokat, úgy implementálnátok, hogy jól műköjön és olcsó legyen (a szabványok implementálása nem ingyenes, fejlesztésbe kerül, ha nincs szükség valamire és te fizeted akkor bolond vagy). Az IE7, 8 azért követi a szabványokat jobban, mert muszáj volt, már nem 95% a részesedés, már léteznek komoly versenytársak (Firefox, Safari, stb.) és most már nem lehet, Microsoft szabványokkal browsert gyártani, most már muszáj W3C szabványokkal...

    A szoftverfejlesztés realitásairól komolytalan beszélni akkor ha legalább amatőr szinten nem vagyunk tisztában azzal, hogy valójában mi is a szoftverfejlesztés és, hogyan is kerül a gépünkre egy szoftver, milyen hosszú és komplikált és drága útat kell megjárni, hogy egy ötletből egy tervből működő termék legyen, olyan amelyik kielégíti a felhasználókat és elvégzi az elvárt feladatokat.