• [NST]Cifu
    Az oroszoknak van tervuk, kesz moduljaik es hozza hordozoraketajuk.

Erről valami link vagy forrás van esetleg? Mert nekem ez új. Konkrét terveket nem láttam, szóbeszédek voltak, hogy majd lehet egy új LEO űrállomás, de semmi konkrétum.

Mondjuk folyamatosan hasznalhato hajtomu eseten (pl. ionhajtomu) akar azt is csinalhatjak, hogy felutig gyorsitas, urhajo megforditasa aztan fekezes. Ezzel tetszoleges g erot be lehet allitani, de a foldi 20-25%-a mar valoszinuleg eleg lenne.

Pont az Ion-hajtómű esetén ekkora tolóerőt kinyerni nem lehetséges, a maximum pár kiloNewton, ami édeskevés akár a 0.2G-hez is egy több száz tonnás űrhajó esetén. A korábbi ilyen alapú terveknél nukleáris-termikus reakciót hasznosító hajtóműben gondolkodtak, de aztán nagyon eltűntek ezek, az utóbbi két évtizedben kikerült terveknél nem is nagyon láttam ilyet.

. Ezzel szemben a centrifugas megoldashoz viszont nagy kiterjedesu hajo kellene, aminek a kozepe elvileg lehet akar egy ures vazszerkezet is, akkor legalabb eleg messze lennenek az utasok a hajtomutol, viszont egy ilyen hajot csak egy urallomason lehetne osszerakni.

A korábban tárgyalt amerikai űrhajó "szétnyílik", tehát két-három nagyobb hordozórakétával feljuttatható. Az fenti orosz űrhajónál igen, űrbéli építkezésben kell gondolkozni.