FlyingV#15
1.: szerintem a Google OS-e lehet az első lépés a Linux nagyobb körben való megismertetésének, ha sikerül annyira sallangmentes és jól használhatóvá tenniük, mint a webes szolgáltatásaikat. Bár azért remélem, kevésbé 'fapados' lesz a felhasználói felület. Azt hiszem, talán az egységesítés felé is elindulhat ezzel a Linux, mert ha a saját piacán belül nagy részesedést tud elérni, akkor az ilyen sufni-disztrók hamar eltűnhetnek, Ubuntuéknak, SuSE-éknak, RedHat-éknak, Gentoo-éknak stb. meg fel kell majd kötniük a gatyót..
A 'csináljunk korszerű OS-t = ide a Linux kernellel' felfogás meg szerintem is faszság. Kéne valami új a piacra! A Mac OS volt az utolsó értelmes ilyen jellegű próbálkozás szerintem, bár az meg ugye eléggé nem Linux :) Az inkább a Linux tesója, lévén ugyanúgy UNIX minősítésű rendszer, de egy fél Torvalds-féle kódsor sincs benne (ha megfelelően tájékozott vagyok és elnézitek a szándékos túlzásokat :) ).
2.: mostanában ez a 'kimilyenböngészőthasznál' téma elég komoly érzelmi kitöréseket tud okozni, ezért elnézést az IE használóktól, de én személy szerint úgy gondolom, ha a Gazelle-re odafigyelnek, akkor a Windows szerény véleményem szerinti legnagyobb hiányosságát fogják vele pótolni, kíváncsian várom, hogy sikerül. Arról nem is beszélve, hogy ha ügyesek, akkora a FireFox-Opera páros igencsak lemaradhat, mögöttük nincs akkora erő, hogy ilyen fél-OS-t összedobjanak, bár az FF háta mögött a Chrome előtti időkig ugye ott állt a Gúúgöl.
3.: bár ez a jövő, de én nem tudom, ezek a központi szerveren futó irodai szoftverek milyen jó ötletek.. Bár ha egy jól átgondolt, pénztárca kímélő előfizetéses rendszert dolgoznak ki, esetleg egy-két 'shareware' funkcióval megdobva, sokat nyerhet rajta az MS, mert az Office-ok egy összegben nézve szerintem sokaknak borsos kezdőárral vannak felcímkézve. Ha összehasonlítjuk pl a SZVSZ jobban használható és produktívabb iWork-kel (OOo számomra nem alternatíva! lassú, instabil és inkompatibilis, komoly munkára nem való, bár ingyenességével tökéletes lehet nem irodai/munkához kapcsolódó használatra, de ez most nem téma).