90
  • vaddiszno
    egyszeru pedig...ugy ingyenes a win h igen kevesen veszik meg es sokan hasznaljak jogtalanul, nem nehez megerteni. ms pedig uj office verzioknal tesz azert h mas off csomagok nehezen kezeljek le dokumentumaikat, mondjuk meg is ertem ezt a hozzaallast. Linuxal meg csak annyi a baj h egyszer ma pontra kene tenni meg office csomagok mellett par nagy termek is fusson (Corel Adobe stb) persze ezert vki jol a zsebebe kell nyuljon es itt johet a guglival vegre vmi valtozas ... ennyi.
  • blackeagle
    Hát vannak csodabogarak akiknek soha semmi nem jön össze csak terminálban. Nekem 15 perc az új ubuntu felhányása és nincs vele gondom , a frissitéskezelő se tököl órákat úgyhogy nem értem ,de mind1 .
  • slickboy
    Na ha már összeesküvés-elmélet, akkor vessünk egy pillantást a Chrome meg a Windows logókra. A Chrome logót úgy alkották, hogy a Windows bal alsó kék négyzete köré tekerték a másik hármat fordított sorrendben. Ez biztos nem véletlen! Na, ebből mit olvasnak ki a vajákosok?
  • BlackRose
    Ez olyan heti edzés amit a Linux minden user elé odatesz, nem azért mert rossz vagy mert nem tudná jobban hanem csupán azért, hogy ne rozsdásodj be (mint root) :) igy szépen mindég élestöltésben és harcrakész állapotban vagy :) ha esetleg majd valami komolyabb dolgokkal kell szembenézned...
  • lck
    Bizony-bizony szép dolgok ezek, csak azt tudnám hogy pl. két monitoros módban miért esik szét a képernyőfelbontás ha teljes képernyős játékból kilépek, annyira hogy csak az újraindítás és újrakonfigurálás teszi azt rendbe ?
    Vagy pl. két hangkártya esetén az elsődlegesnek beállított eszköz, miért válik az újraindítás után véletlenszerű esetben másodlagossá ?

Ezek a "FOSSÁ alázott winFOS" esetében soha nem fordulnak elő.

/amúgy szeretem és használom is a linuxot és nincs hányingerem tőle/
  • CyrSyS
    Mi van? Én azt írtam hogy ha több asztalt használsz akkor több erőforrást fog enni! De ez logikus!
  • dyra
    Van egy régi laptopom, ilyen letöltő netező gép. Sima Ubuntu volt rajta a múlt hónapig (kb 5.04 óta) És ahogy fejlődött lett egyre jobban erőforrás igényes. Mostanra meguntam és egy Xubuntut tettem rá. MIvel a mobil celeron 1.3 és az 512 MB ram kevés volt neki (ez egy 6 éves laptop). Ha a beryl -t benyomtam képregénnyé vált. Ezen kívül disztró frissítésnél fél napot ültem a gép előtt, hogy minden úgy működjön ahogy kell. Hát nem vagyok beszarva az Ubuntutól egyáltalán.

A minap feltettem a nagy gépemre a 64 bites Ubuntut. Se 5 perc alatt telepíthető java se 5 perc alatt telepíthető flash. Parancssorban persze szarakodhat az ember csak nekem és az átlag usernek ehez nincs kedve.

Ami még nagyon tetszett, hogy az elsődleges hangkártya megadásához is parancs-sorozni kellet. Arról meg nem is szólok, hogy a monitort nem ismerte meg, így az xorg.conf nekem kellet kézzel beírnom. De hál isten ezek után sem úgy működött ahogy kellet volna ugyanis induláskor valamiért nem a default beállításokkal indúlt el. (tudom én vagyok a hülye, mert egyeseknek ez 5 másodperc)

2009 -ben nem szeret az ember ilyenekkel szarakodni. Elmúltak már ezek a bütykölő idők. Legyen egy os könyen harcra fogható és ne keljen apróságokkal szarakodni.
  • Sanyix
    nem szakadt rád a plafon? Mégis hogy nem használna erőforrást? Mit használna? nullponti energiát?

Tehát akkor szerinted a mi világegyetemünkön nem lehet igazi több asztal, hiszen nem létezik olyan hogy ne használjon erőforrást, ugyanis sajnos világunkban a semmiből nem lehet valami.
  • Spectrum
    "több asztal, görgővel váltás az asztalok között, elasztikusan ugráló ablakok"

deskspace, cubedesktop :)
  • CyrSyS
    "egyidejűleg több oprendszer futtatása" Komoly informatikusi feladat....

több asztal, görgővel szabályozható kijelzőfényerő , görgővel váltás az asztalok között, elasztikusan ugráló ablakok, <----- kár hogy ezeket egy windows is tudja :D Amúgy a több asztal megtévesztés még a linuxban is hiszen az erőforrásokat ugyanúgy használja csak kényelmi funkcióként szolgál.
  • CyrSyS
    900mhz-es gépen 3D, animációkészítés? :D Jó sok időd lehet.
    Netfeltörlés és hekk :D Ez viszont vicces! már csak azért is mert netet nem lehet feltörni maximum számítógépet :D hekk egy fincsi étel :D
    Többet nem írok...

• Vantulok
    100%-ig egyetértek. Annyit fűznék még hozzá, hogy egy 9.04-es Ubuntu szinte bármilyen ma kapható gépre hiba nélkül felmegy, minden eszközt azonnal Windowst megszégyenítő módon felismer, különösen a hálókártyákat és a nettel kapcsolatos dolgokat, minden azonnal megy, működik , nincsen cumi, mindent felkínál, a se99ed kinyalja, nem egy ponton sokkal több a konfigurációs lehetőség mint a windowsban, elég ha csak a telepítésre gondolunk, ami megalázza mondjuk egy viszta telepítőjét. Tényleg csak a nagyon speciális eszközökhöz nincsen azonnal linux driver, felhasználóbarátságból is kenterbeveri a windowsokat, windows programok futnak rajta több különböző módon, több emulátorral, játékok is vannak rá, sőt nem kevés fps is létezik linuxra, és általánosságban minden téren 10x-20x többet tud mint a windows. A windows mára kizárólag egy ponton veheti még fel a versenyt mondjuk egy ubuntuval: a rá fejlesztett minőségi szoftverekkel, mint pl. az Adobe Flash, bár emulátorban még az is fut simán.

Nekem már nincs olyan pont ami miatt windowst kellene használnom, pedig használom a gépemet azért jó néhány dologra, netfeltörés , hekk, animációkészítés, 3D, grafika, videóvágás, operációs rendszerek tesztelése virtualizációkban, egyidejűleg több oprendszer futtatása, szövegszerkesztés, néha játék (Half Life) EGYTŐL EGYIK MIND A LINUXON FUT , NEM EGY EZEK KÖZÜL KIZÁRÓLAG A LINUXON .

MINDEZT EGY SZAROS 900 MEGAHERCES NETBOOKON !!!!!! Nem mellékesen mindezt olyan kényelmi funkciók közepette amiről a windows álmodni sem merészelhet se most se a távoli jövőben... több asztal, görgővel szabályozható kijelzőfényerő , görgővel váltás az asztalok között, elasztikusan ugráló ablakok,

összességében FOSSÁ alázza a winFOS-t. többé hallani sem akarok róla !
    A Win Viszta féle mutációkról végképp nem mert a hányinger kerülget még a puszta hallatán is. Win 7 től dettó.
    Esetleg még az XP-vel hajlandó vagyok foglalkozni a virtuálgépemben, vagy ha más megkér hogy telepítsek neki. Túl sok figyelmet azonban már nem szeretnék szentelni neki, és a halálba idegesít mikor valaki foggal-körömmel ragaszkdik bármi miatt is (főleg mikor a szar ofisz miatt) ehhez a "szükséges" rossz kulahalmazhoz.

Remélem érthető voltam !
  • cateran
    "Fontos hogy legyen, szórakoztasson, de nem élvez prioritást. A PC elsősorban munkaállomás."
    igy-igy...éljen a csőlátás...nyilván ezért vannak htpc-k,gamer konfigok és ezért adnak ki a videókártyagyártók csillió medium,high-end kártyát...mert munkára kell...
    Magánfelhasználásnál szvsz az eladott pc-k kicsiny töredéke csak ami ténylegesen munkára kell..miért? Mert jóval kevesebben vannak azok akik dolgoznak rajta,mint akik nem...(egoizmus rulez:..az összes ismerösömnek van pc-je,de 1 sem dolgozik rajta...nyilván 1 programozó más arányt mondana,de ő szubkkultúra..vagy én vagyok az?)
  • BlackRose
    Én még életemben soha nem találkoztam számítástechnikában olyannal amivel 100% meg voltam elégedve... pedig 20+ éve elég sok minden megfordult a kezemben. A legközelebb a 100%-hoz talán a Turbo Pascal 1.0 volt de nem azért mer tökéletes lett volna hanem azért mert előtte egy teljesen más világban kellett szenvedni :)
  • MerlinW
    Linux kernel messze túlmutat a Windowsén. A használata már más kérdés. Egyébként több mint 20ezer disztribúció van ebből ~2000 nagyobb, és ~50 nagyon nagy.

Egyébként lassan 10 éve használok Linuxot és mindig 100%-ig meg voltam vele elégedve. Egyszerűen érteni kell hozzá, senki sem mondta hogy átlag-játékos ifjúságnak való.

Az utóbbi 3-4 évben jöttek átlagfelshasználós disztrók, mint Ubuntu, Knoppix, LinuxMint, Suse, Fedora, stb. Ezek már teljesen bátran használhatók netezésre, multimédiára, irodai munkákra.

Aki játszani szerene az használjon Windows-t, vagy vegyen konzolt. Nem a játék a PC legfőbb felhasználási köre. Fontos hogy legyen, szórakoztasson, de nem élvez prioritást. A PC elsősorban munkaállomás. Egyébként Linuxra is van több ezer játék.
  • BlackRose
    Awww fuck, here we go again... here we go again
  • kvp
    "meg kb minden egyes mobil adótoronyban is vannak lehallgatókészülékek, de ez nem azt jelenti, hogy mindet használják is, csak a lehetőség adott, nem, nem ül minden kis adótorony alatti bodegában szemüveges kampósurró, sábeszes-gigaszakállas kalapos bácsi félfejnyi fejhallgatóval.."

Megnyugatlak nincs ilyen. A kozpontokban vannak es nem ul elottuk senki, mivel sokkal egyszerubb mindent tarolora irni, aztan utolag offline kivalogatni, hogy mi kell. Egyebkent az ezzel foglalkozo allomany jo resze nokbol all... (pl. anno kadar felesege is ezzel foglalkozott)

"kormányszinten meg gondolom van kötelezettsége az MS-nek is, hogy adjon ki a kódból részleteket, ezzel segítve az állami biztonsági intézkedéseket.."

Nem csak ott. A partner cegek (titoktartasi szerzodes alairasa utan) belenezhetnek a forraskodba. Es ugyebar ott van a device driver development kit, amit minden szabvanyos belso interface-t dokumental. (kb. olyan reszletes mint az open group fele posix doksi) Az egyetlen kemtulajdonsag az, hogy a microsoft kiadta a root key-et az amerikai allamnak, tehat az nsa minden microsoft-os titkositasba es digitalis alairasba belelat es bele tud nyulni. (ha mas is meg tudna szerezni akkor vegre rendesen torheto lenne az ms live) Ezzel elvileg rakhatnak fel a microsoft neveben akarmilyen programot is a gepre, presze csak akkor ha az valogatas nelklul elfogadja es telepiti a windows update-eket. Szoval a microsoft alapvetoen nem csinal semmit, csak odaadta a jogot az usa kormanyanak, hogy azt csinaljanak amit akarnak. Mondjuk az android drm-je sem jobb, az apple fele paranoiarol nem is beszelve. Ezert volt az, hogy az elso idokben csak az apple gepeken futott rendesen a vista drm-je, mert ok evekkel korabban az itunes miatt felraktak az alaplapra a szukseges chipet. (btw. ezert tiltottak ki vegul a lenovo-kat a pentagonbol, mert a vasarlas utan a kinaiak kicsereltek a tpm chipekben az nsa kulcsat a sajatjukra)

ps:"remélem legalább ez a disztrib rendesen fogja támogatni a 16:9-es noti kijelzőt, mert valahogy se Ubuntu se Mandriva nem akarta tartósan elfogadni a beállításokat... szal vagy driver hiányzott vagy egy-két használat után összeomlott a kép meg ilyesmi."

Pedig mar evek ota mukodik, ha a videokartya bios-bol tamogatja, akkor csak kezzel fel kell felvenni a beallitasokat a x szerver konfigjaba. A gond akkor szokott lenni, ha a videokartya bios-aban nincsennek meg a beallitasok, mert ilyenkor a windows a driver registry-bol kihalassza, de ilyen linux-on nincs, tehat ekkor kezzel kell megadni minden idozitesi parametert, amit nagyon konnyu elszurni vagy valamit elallitani.
  • strogg
    mondjuk ki,: patchwork. Az. Ezért várom már nagyon, hogy legyen egy jól összepakolt rendszer, ami alternatíva lehet, és újdonságokat mutat fel. Pl: haiku.
  • FlyingV
    +1: azért az elég érdekes, hogy a Windows-ra mondják, hogy 'tákolt' rendszer, mert a Linuxok.. hát... informatikai barkácskocsma :D
  • FlyingV
    kedves Rexhawk, ha azt vesszük (és most nézz magadba), amikor új Windowsról van szó, akkor ugyanúgy az ez iránt érdeklődők előre leszarozzák-szétfosozzák :) legalábbis én azt teszem mindig :)
  • netperformer
    Én örülök ennek a Google oprendszernek... Talán ez lesz a legesélyesebb disztribúció arra, hogy egy csokorba gyűjtse a linux fejlesztőket. Persze utópisztikusan hangzik, de azért hátha. Külön örvendetes, hogy az Acer a támogatók között van... remélem legalább ez a disztrib rendesen fogja támogatni a 16:9-es noti kijelzőt, mert valahogy se Ubuntu se Mandriva nem akarta tartósan elfogadni a beállításokat... szal vagy driver hiányzott vagy egy-két használat után összeomlott a kép meg ilyesmi.
  • FlyingV
    :) de szeretem azt, hogy az ilyen tézisek ehhez hasonló béna félremagyarázásra épülnek :) merthogy az az egyik dolog, hogy a mai világban bárkit bárhogy le lehet hallgatni, de ebben nem a 'Windows beépített globálcionizm.szabadkőmüvpáh.trojan.exe' nevű fájlja a ludas, mert biztos vagyok benne, hogy az állami titkosszolgálatok ugyanúgy használnak Linuxokat is, de Windowsra is ők írják a saját kis programjaikat.. meg kb minden egyes mobil adótoronyban is vannak lehallgatókészülékek, de ez nem azt jelenti, hogy mindet használják is, csak a lehetőség adott, nem, nem ül minden kis adótorony alatti bodegában szemüveges kampósurró, sábeszes-gigaszakállas kalapos bácsi félfejnyi fejhallgatóval.. kormányszinten meg gondolom van kötelezettsége az MS-nek is, hogy adjon ki a kódból részleteket, ezzel segítve az állami biztonsági intézkedéseket..
  • Rexhawk
    szerintem te egy elég elvakult windows vérfanboy vagy, csak azért leszarozol egy még meg sem jelent OS-t, mert linux...
  • Vantulok
    szerinted.
  • Vantulok
    sajnos a globális megfigyelőrendszerre való törekvés nagyon is valós ! ezt neked, mint rendszeres SG olvasónak , pontosan tudnod kellene, hány, de hány cikk szól a megfigyelésről, a lehallgatásokról, és a hasonló gusztustalanságokról.
  • strogg
    ggc4=gcc4
  • strogg
    nos felébredt bennem a gyanú, és utánnanéztem. a haiku az esélyes jelölt, a köv. okokból.
    1. több régi beos stuff gond nélkül megy rajta
    2. kiforrott böngészője,és média player van (ff/vlc)
    3. eszméletlen gyors. (a mai snapshot-ot nézem eeepc701-en lobogott a hajam.:))
    4. kiba. stabil lesz. (most még alpha1 állapotban leledzik)
    5. kicsi! (300-400mb az installja)
    6. rugalmas, és felhasználóbarát
    7. (ez teszi nagyon gyanússá) évek óta pénzeli a google a fejlesztést.
    8. most nyomkodtam végig, a google összes szolgáltatása működik rajta. (nem meglepő, módon mivel firefox-on néztem)
    9. gőzerővel portolják a cups/openjdk stb... cumókat. ggc4 már van, oss van. gimp-re már van törekvés, és amint kész az openjdk terveznek openoffice-t is.
    10. A roadmap szerint jövő év közepére várható a milestone (egybevágó időpontok)

Ergo: ideálisabb szvsz mint összepakolni egy újabb linux disztrót
  • DjDano
    LOL Szerintem a Google oprendszere maximum a Linux konkurense lehet, vagy esetleg nem 98, hanem csak 97% lesz a Windows részesedése nagy ügy :D
  • FlyingV
    'és pl ugyanúgy viszi a windowsos programokat is'

ezt sajnos felejtsd is el, bár vannak Lin-re/Macira is emulációs megoldások, nem hiszem hogy a Microsoft valaha bárkinek is bármennyi pénzért ki fogja adni az exe-k, dll-ek stb. működésének elvét úgy, hogy azt egy másik OS használhassa natív.. Inkább abban kell reménykedni, hogy sikerül a Google-nek egy, a fejlesztőknek vonzó környezetet kialakítani, esetleg valami egyszerűbb cross-platform fordítóval megspékelve..
  • FlyingV
    van trójai a Windowsokon, ez nem vitás. már ha nem frissíted, nincs tűzfal, se kémprogi-pucoló, esetleg vírusirtó.

én is most csak azért reagáltam a hsz-ére, mert megfektetett az előbbi a kiemelt részénél, de alapvetően nem kell csórit észre se venni, alapvetően paranoiás, naiv, tájékozatlan, könnyen befolyásolható jellem, emellett tipikus mintapéldája azon társadalmi csoportnak, amely a saját, anyagilag szegényesen fedezett életmódját másokra (nép-/vallási csoportokra) akarja kenni, ahelyett hogy betudná iskolázatlanságának/saját rossz és lusta felfogásának. Egyszerűbben: more, tanuljál szakmát, gondolkodj értelmesen/konstruktívan, légy becsületes és akkor lesz miből bulizni!
  • Gerygrey
    Két hónapja használom a Win7-et, már munkára is, és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Gyanítom viszont, hogy te még sosem próbáltad, csak úgy vagy vele hogy ha a Vista szar volt (ami igaz) akkor biztos a 7 is. Hát nem, teljesen stabil, gyors és jó rendszer a hetes.

• zola2000
    Egyébként most ugye a legtöbb netező windowst használ, akkor tud a google linux elterjedni, ha pl egyszerűen lehet telepíteni windows alól is, és pl ugyanúgy viszi a windowsos programokat is, pl a(z egyszerű sima ntfs fájlrendszerre való) telepítés után "googlinux" aló is egy kattintással elérhetjük windowsos programjainkat is, amit egy háttérben betöltött wine kezd el futtatni stb...
  • blessyou
    Biztos Goa'uld az összes...
  • FlyingV
    'globálcionista szabadkőműves páholyok'

... ébredj barátom, nem sci-fiben élünk :)
    elég jó író lenne belőled, ezek a szószerkezetek azért néha letaglóznak :D bár jó lenne egy kicsit tájékozódnod a témában, akkor legalább magadat nem égetnéd.. ha mondjuk úgy vesszük, az SG-t se nagyon égeted már, megcsinálják ők azt maguknak, de a leginkább azok égnek, akik még mindig képesek rendszeresen olvasni ezt az oldalt, beleértve magamat is.. kb le szoktam tagadni :) de legalább szórakoztató. MO info-Blikkje, csak helyenként MÉG roszabb..
  • zola2000
    Adj már egy linket, hol figyelték meg, hogy trójai van a windowsban, mert így úgy tűnik, hogy csak a levegőbe beszélsz hülyeségeket (már bocs).
  • FlyingV
    1.: szerintem a Google OS-e lehet az első lépés a Linux nagyobb körben való megismertetésének, ha sikerül annyira sallangmentes és jól használhatóvá tenniük, mint a webes szolgáltatásaikat. Bár azért remélem, kevésbé 'fapados' lesz a felhasználói felület. Azt hiszem, talán az egységesítés felé is elindulhat ezzel a Linux, mert ha a saját piacán belül nagy részesedést tud elérni, akkor az ilyen sufni-disztrók hamar eltűnhetnek, Ubuntuéknak, SuSE-éknak, RedHat-éknak, Gentoo-éknak stb. meg fel kell majd kötniük a gatyót..

A 'csináljunk korszerű OS-t = ide a Linux kernellel' felfogás meg szerintem is faszság. Kéne valami új a piacra! A Mac OS volt az utolsó értelmes ilyen jellegű próbálkozás szerintem, bár az meg ugye eléggé nem Linux :) Az inkább a Linux tesója, lévén ugyanúgy UNIX minősítésű rendszer, de egy fél Torvalds-féle kódsor sincs benne (ha megfelelően tájékozott vagyok és elnézitek a szándékos túlzásokat :) ).

2.: mostanában ez a 'kimilyenböngészőthasznál' téma elég komoly érzelmi kitöréseket tud okozni, ezért elnézést az IE használóktól, de én személy szerint úgy gondolom, ha a Gazelle-re odafigyelnek, akkor a Windows szerény véleményem szerinti legnagyobb hiányosságát fogják vele pótolni, kíváncsian várom, hogy sikerül. Arról nem is beszélve, hogy ha ügyesek, akkora a FireFox-Opera páros igencsak lemaradhat, mögöttük nincs akkora erő, hogy ilyen fél-OS-t összedobjanak, bár az FF háta mögött a Chrome előtti időkig ugye ott állt a Gúúgöl.

3.: bár ez a jövő, de én nem tudom, ezek a központi szerveren futó irodai szoftverek milyen jó ötletek.. Bár ha egy jól átgondolt, pénztárca kímélő előfizetéses rendszert dolgoznak ki, esetleg egy-két 'shareware' funkcióval megdobva, sokat nyerhet rajta az MS, mert az Office-ok egy összegben nézve szerintem sokaknak borsos kezdőárral vannak felcímkézve. Ha összehasonlítjuk pl a SZVSZ jobban használható és produktívabb iWork-kel (OOo számomra nem alternatíva! lassú, instabil és inkompatibilis, komoly munkára nem való, bár ingyenességével tökéletes lehet nem irodai/munkához kapcsolódó használatra, de ez most nem téma).
  • bvalek2
    Ha a desktopján nem is, a telefonján még találkozhat vele. Valami smartphone-ra akarnak Plan 9-et és Inferno környezetet hegeszteni. Elég furcsa feltámadás egy elosztott operációs rendszernek, amit a UNIX-ok teljes leváltására szántak...
  • Vantulok
    "És mivel a windows is ingyen van"

Íme egy újabb bizonyíték a sok közül, miszerint a Microsoft trójai szoftvereket ültet a Viszta és azon alapuló operációs rendszereibe:

magyarázat:

mivel jól tudták már a fejlesztés megkezdésének pillanatában, hogy valós bevételük nem lesz a visztából, az XP "eladási" (vagy inkább "el nem adási" ) statisztikáiból, ezért egyetlen profit-érdekelt gondolat vezérelte őket, melyet tettekké és kész rendszerré kovácsoltak: a globálcionista szabadkőműves páholyok által előre megvásárolt globális megfigyelőrendszer és adatbázis kidolgozása, amelyet "1984" óta szeretnének már bevezetni, az elsősorban -de nem csak kizárólag- izraelita származású szabadkőművesek.
  • Ravkin
    Éppen én is tegnap beszéltem a szomszéd pista bácsival, kérdeztem tőle mi újság, erre azt felelte :

Képzeld mostmár én is pingvintot használok, mert ugye azbár ingyenes nem úgy minta widóz, és már egyébként is sokat költöttem a gépre, 40 ezer forint volt használtan a feri bácsitól. És nem hogy csak ingyenes hanem még gyorsabban is futnak rajta a zenék ja meg ott van a firefox. Nem szaggat úgy windows pista vagy a windóz 7.
  • strogg
    jah, a plan9 tipikusan desktop OS anyámnak :))))))))))