pjke#62
Bár szeretné elérni néhány ember, hogy a hívő ember valóban olyan legyen amilyennek képzeli, ti. primitív, vak, ócskaságokban hívő stb. Valójában akik ezeket állítják azok lesznek ilyenné. Többször bizonyítottam, hogy a legkevésbbé sem vagyok primítív vagy vak, bár nem vagyok biológus, vagy egyébb tudós, de ismerem a tudományos világ hipotéziseinek egy jó részét. Egy része inkább megerősíti hitem mint gyengítené. Vitatkoztam az evolúcióról, tudományról, de többször is leírtam, hogy nem tagadom minden részét. Viszont felakartam hívni a figyelmet, hogy jó adag bizonytalan tényező, hamis állítás, elképzelés, ismeretlen tény, rejtőzik a már már vallásnak nevezhető világbuzgalom mögött. A Biblia nem tudományos cikkek gyűjteménye, és így nem lehet összevetni a mai tudományos elképzelésekkel. Viszont ettől nem eldobandó, megvetendő, mert bár régi keletkezésű, hasznos útmutató lehet a normális emberi életre. A tudomány is régi és ma még új, de öregedő feltételezésekre alapoz. A hívő ember nem tudatlan, mindent elhívö ember. Birtokában van egy más tudásnak, szemléletmódnak, ismeretnek, amit bárki megszerezhet, ha akar. Ezeket igazából csak ebből a más szemléletmódból, attitűdből lehet igazán vizsgálni. Azzal az előfeltevéssel, hogy más valóságok is létezhetnek, amik jelenlegi gyermeki "tudományos" tudásunktól igen messze állnak. Megvetni valamit ami nem "tudományos" nagyon merész, és ostoba dolog. Mert később kiderülhet, hogy mindez igaz. Az igazán tudományosan gondolkodó szemszögéből teljesen lényegtelennek kell lennie ki miben hisz, mert az ő felfogása szerint nem befolyásolja az általa bizonyítottnak vélt állításokat. Szerintünk sem lényeges, ha a tudomány magyarázza pl. a keletkezést, mert a magyarázat lehet részletesebb, szerintük bizonyított, de a végső lényeg nem a hogyanon hanem a mi általon van, amihez egyenlőre "csak" feltevéseink vannak. A Biblia lényege nem a "tudomány" által felvetett kérdésekre adandó minden igényt kimerítő válaszok megadása. A Biblia a jelenlegi "tudományos" ismereteinken kívül eső emberi felismerést, miszerint gondoskodó, ítélkező Istenünk van, dokumentálja a maga egyedi irodalmi módján.A Biblia az ember, világ létrejötének céljával, az élettel és halállal, jóval és rosszal, Istennel és Jézussal foglalkozik, példákat ad a helyes, követendő Isten-ember, ember-ember közti viselkedésre, és figyelmeztet, hogy a másképp, vagyis rosszul (szeretetlenül, Isten nélkül) élt élet, bajba, rabságba, végleges halálba sodor.
A mi feltételezésünk szerint a Biblia által részben bemutatott végtelen hatalmas teremtő lény, létezik, a földön járt köztünk, szenvedet, meghalt, feltámadt, és újra eljön. A mi feltételezésünk személyes tudásunkon, megyőződésünkön, ismeretünkön, a Biblián, a körülöttünk lévő világ, a másik és magunk látásán,ismeretén, szeretetén, és az Istenbe, Jézusba vetett bizalmon, hiten alapszik.