A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • DantesHUN
    Én hihetőnek találom bár...Bonfini naaaaagy mesemondó volt, ki talált ő szép dolgokat, de miért épp ezt találná ki hogy hol költött ki Mátyás? Ez nem logikus.

Az lehet hogy tévedett, és az nem Fehérvár? Vagy az utókor téved, és nem ugyanazt gondoljuk Fehérvár alatt mint Bonfini? Elvégre több Fehérvár is volt. Meg vannak itt zavarok, Bonfini szerint Novaj Fehérvár mellet van...hát Novaj az leginkább Eger mellet van...ezek szerint Fehérvár még a végén kiderül hogy Eger? De bizonyára egy másik Novaj-ról van szó .

Esetleg rossz a fordítás? Máskor is előfordult már.

Vagy szerintem: a pesti példa is mutatta, hogy mennyire változékony volt Pest és a Duna kapcsolata. Ha valaki a Duna szigetén lévő egykori Pestet keresné korabeli leírás alapján nehéz volna beazonosítani.
    Nem tudom így van-e, de nekem ez tűnik a leghihetőbbnek: A Dunának talán egy mellék ága, holt ága jóval közelebb volt Fehérvárhoz. A folyók amúgy is változtatják medrüket természetes módon is, akár száz métereket is, hosszú idő alatt, plusz a folyó szabályozás.
    De mivel fogalmam sincs a Duna egykori vízrajzáról, ez csak tipp.

Mindenesetre Székesfehérvár, az ott volt ahol ma is van. Akármit is írt Bonfini, a mai Székesfehérvárban van a István által alapított bazilika maradványa(amiről Bonfini is ír egyébként.) Hát egy komplett bazilikát meg arébb vinni macerás, tehát ott épült fel ahol ma is van.