A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
DantesHUN #5686 Szerintem senki nem is állítja, hogy nincs ott semmi. A kérdés az, hogy mi az ami ott van.
Igaz, Kézai és Anonymus is állít sok mindent. De nem kéne szó szerint értelmezni.
Ez egy nagyon jó példa, mit is ír Kézai:
,,Midőn Német- és Olaszországon a sváb Ottó, Francziaországon Lajos király, Lothár fia, uralkodott, Görögországot pedig Antonius Durus, Theodorus fia, kormányozta, Jézus Krisztus születésének nyolczszázhetvenkettedik esztendejében jővén be ismét a húnok vagy magyarok Pannoniába, átkelének a besenyők, a fejér kúnok országain és Kió városán, s aztán az Ung nevezetű folyónál szállának meg, hol várat építének, melly folyótól nevezték őket a nyúgoti nemzetek hungar-oknak. S miután ezen kivűl még más hat várat is alapítottak, egy ideig azon vidéken maradának. Végre miután Szvatoplugot, mint föntebb elbeszéltük, megölték, hét seregre oszlának, ugy hogy mind egyik seregnek a századosokon és tizedeseken kivűl egy egy kapitánya legyen, kinek mint vezérnek egy szivvel lélekkel szót fogadjanak és engedelmeskedjenek. Vala pedig mindegyik seregben harminczezer fegyveres vitéz a tizedeseken és századosokon kivűl."
Egyik uralkodó neve és az évszám sem stimmel. Lajos fia Lotár, francia király úgy 100 évvel később élt, mint ahogy Kézai teszi. A bizánci uralkodón
pedig szerintem a nevet tévesztette el. Nem állítom hogy Kézai amiket írt, az mind hülyeség, szó nincs erről. Csak pontatlan, ezért nem lehet mindent szó szerint venni.