A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • Solt
    Pár észrevétel a lentebb látható Róna Tas előadáshoz.

Kiváló példája annak, hogyan is viszonyul az úgynevezett tudományos vonal a történelmünk kutatásához. Az egyik legdurvább rész a Himnusz első versszakának az "elemzése". ( 13:40 körül ) Az már meg sem lep, hogy szinte minden szavunkat a finnugorból származtatja... ezzel nem kívánok foglalkozni, többek közt Marácz László ezt a kérdést alaposan helyre tette. De említhetném Borbula Idát is... utánuk nem nagyon marad kérdőjel...

Ami érdekes, az a hozzáállás... ha már a Himnuszt vizsgálja, és annak gyakorlatilag minden szavát úgy értékeli, hogy azt bizony innen-onnan bugáztuk, akkor igazán megtehette volna, hogy átsiklik a következő versszakra.

"Őseinket felhozád
    Karpat szent bérczére,
    Általad nyert szép hazát
    Bendegúznak vére."

Egy pillanat... kinek a vére nyert szép hazát? Bendegúznak... ki is volt Bendegúz? Csak nem Attila édesapja? Most akkor, hogy is van ez? 1823-ban Kölcsey szerint mi Attila örökösei vagyunk! Nem kéne ezzel is foglalkozni egy kicsit? Ja, hogy ez ütné a finnugor elméletet...

Felsorol legalább 5-6 nyelvet, ahonnan mi szavakat "kölcsönöztünk"... Az egy pillanatra nem fordul meg a fejében, hogy esetleg innen mentek ezek a szavak tovább. Még csak felvetésként sem... Pedig megérne egy eszmefuttatást, már csak azért is, mert logikailag egy picit fura az, hogy az így "találomra" összelopkodott szavak, itt tökéletes egésszé álltak össze.

Odáig bírtam cérnával, amikor a genetikai kérdésen, illetve a népművészeti vonalon nemes egyszerűséggel átsiklott...

Felteszi a költői kérdést, hogy merre kéne elindulni, ha a magyarság hitvilágát vizsgáljuk... egy biztos, nem arra, amerre ő, de, hogy egy kis támpontot adjak, ha én akadémikus lennék, azért csak megnézném, hogy például EZ a szkíta lelet, és annak mondanivalója mit keres a református templomaink szószékén, illetve a festett kazettás mennyezeteken.