A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • L Viper #4817
    A videóban ez hangzik el: "Ma Európában 4 írásrendszer létezik. A latinbetűs, a Cirill és ezek mellett a rovás, mely..."
    Vannak alfabetikus és nem alfabetikus írásrendszerek ugyebár, de erre külön nem tér ki a bevezetőben. Minek is térne ki, felesleges. Nekem legalábbis.

Teljesen egyértelmű, amit kifogásolsz. Ott vagy eltévedve, hogy a rovásról azt hiszed, alfabetikus írás és csupán hangokat jelöl.

Ezt próbáltam neked levezetni a #4796 -ban, hogy több annál. Aki ismerkedik vele, eleinte csak úgy használja, mint betűírást. Aztán elkezdi a hangzókihagyásokat alkalmazni, majd azon jeleket is bevonja, amik nem csak hangokat jelölnek, mert számos ilyen is van. Ezek ismerete nélkül nem is lehet megérteni a rovásemlékeinket.

Ezért is lesz nehéz az Unicode-ba beleerőltetni, mert sérülni fog az írásrendszerünk azon komplexitása, hogy nem csupán betűírás, (De ha valakinek ez a "heppje" használhatja kizárólagosan úgy is, mint hangokat jelölő betűírás, de ez valahol a rendszer degradálása.) Arról nem is beszélve, hogy sokszor használatosak betűink mint önálló szavak. Pl a "GY" jelünk, mint eGY. A régről fennmaradt emlékekben gyakoriak és látható, hogyan használták, nem egyszerűen betűírásnak csak.

Például:

A kép minden sarkában ott van az "egyisten" felirat. (Egy Us Ten - "egy östen")
    Külön is le van írva, de az "e" hangot, ott sem teszi ki a mondat elején.

eGy az Isten
    Georgyius Musnai Djako.

(Az alsó sorban leírja a saját nevét (latinosan) és egyházi titulusát is a készítő) Musnai György diako (djako) (diakonus)