A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • PsyhoApu
    Hát tény és való, hogy a történelem és a vele rokon tudományok nem épp egzaktok.
    Ma is vagy három óra volt, amíg minden belinkelt cikket végigolvastam :) Az ABC-vel foglalkozó második írás említi az egyiptomiak démotikus írását, azonosak a jelek az ún. magyar-székellyel, na meg az ebből eredő görög jelekkel. És akkor eszembe jutott a rosetti kő, amin ugye azonos szöveg egymás alatt hieroglif, démotikus és görög jelekkel. Habár az egyes jeleket csak a görögben ismerem fel konkrétan, ránézéses módon, és szubjektív szemmel szerintem nem is hasonlít a két betűtípus. A cikkíró maga is ragaszkodik ahhoz, hogy ránézésre kell azonosnak találnunk!
    Ha azonosak lettek volna az abc jelei, akkor nem lett volna értelme görögül és démotikusan is leírni. Elég lett volna a görög és a hieroglif, hogy a nyelvi eltérést fedje.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Rosetta_Stone_BW.jpeg

A Pap Gábor-féle cikkekkel haladgatok, sokszor kell elkalandoznom lexikonok felé. A manicheista eszmerendszer egyelőre még kicsit idegen nekem. Gondolom, itt nem egészen arra érti a manicheistát, ami Mani eredeti tanítása volt a 3. században. Habár a neten (terebess.hu) azt találtam, hogy eléggé ökumenikus, a leírtak alapján engem jobban emlékeztet az újjászületéses buddhizmusra, mint a kereszténységre, de nyilván elég kevés az információm. Egyébként is, ebben a korban a kereszténység még igencsak gyerekcipőben járt.

Ja igen, vissza az ABC-s cikkhez. Megnéztem azt a feliratos tárgyat (Marios csinált engem Rumasiosnak), és szerintem nem jobbról balra olvasandó, hanem egyszerűen csak tükrözve van a kép. Ha megnézitek az E-nek, F-nek és K-nak megfelelő jeleket, a lentebbi jelkatalógusokhoz képest fordítva állnak a keresztszálaik. Mármint fordítva dőlnek. Remélem, jól magyarázom.

Ja igen, és a linkelt cikk a nap piramisáról. Azt írják, hogy találtak egy 34.000 évesre kormeghatározott deszkát, azt azonban maga Friedrich Klára is elismeri, hogy ez nem utal semmilyen konkrétummal a felirattal kapcsolatban. Fura asszociációval eszembe jutottak az egyiptomi nagy piramisok, amiket el kellett keríteni a turisták elől, ugyanis sokáig nem győzték mosni az alsó kövekről a festékszórós, stb firkálmányokat, vagy a belevésett "itt jártunk 2003 nyarán" stb. feliratokat. :) De érdemes belekukkantani a Róma című két évadot élt sorozatba is, ahol gyönyörűen bemutatják, hogy a város falai rengeteg korabeli graffitivel, firkával, gyakorlatilag értelmetlen, helyesírási hibás, sokszor idegen nyelvű felirattal volt tarkítva.