A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
TDantes #4327 Ezt nem hiszem. A hagyomány alapján írták meg. Persze lehettek olyan kódexek, amit Kézai vagy P. mester még olvashatott, de mi már nem. Sőt ebben biztos vagyok.
De ősgesta? Anonymus azzal kezdi írását, hogy N. megkérte írja meg a magyarok gestáját. Nem azt hogy írjon egy jobbat, újabbat, másikat.
Azelőtt bizonyára nem volt ilyen mű, ezért vállalja P. mester.
Mindenesetre amíg elő nem kerül az ősgesta vagy az írója, ezt nem tartom elképzelhetőnek.
Hogy miért mondják azt hogy István vakíttatta meg Vazult ?
Csak a Képes Krónika ír az esetről, és ez is jóval István után készült, tehát szintén nem kortárs forrás.
De amúgy ez egy következtetés. Értem a logikáját, bár szerintem téves. Erőltetett magyarázatnak tartom hogy azért írták át a történetet, mert a Szent életű királyt kell mentegetni vele.
Kristó Gyula azt mondja, hogy ráadásul a krónika elvitatja Vazul fiait, és átírja, hogy Szár László fiai, mind ezt azért, például I. László és más uralkodók is (Vazul vagy Szár László) leszármazottai és rossz fényt vetett volna a királyra őse bűntette.
Valamint, hogy az István legendában miért hallgatták el az ellene lázadó nemesek nevét.
Hogy Kristó hogy jutott erre azt nem tudom megmondani.