A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • TDantes
    Első tévedésed. Nem tudhatod hogy egy nyelvet beszéltek-e. Ezt semmivel nem lehet alátámasztani. Egy régészeti lelet, legfeljebb azt bizonyítja, hogy milyen etnikumba tartozott az illető. De az hogy mi volt az anyanyelve, nem lehet tudni.

A családfa nagyon szép, csak épp Attilának valószínűleg nem volt például Csaba nevű fira, erről Kézai tudósít, ő pedig jóval Attila után élt, és más dolgokban is téved.

Persze ettől még akár lehetett volna Csaba nevű fia is...de mivel egy korabeli forrás sem támasztja alá, ez lehetséges hogy csak monda.

Na mármost Álmos.

Álmos esetében két eltérő forrást találunk, a Képes Krónika azt írja Előd és Emese a szülei, míg Anonymus azt írja Ügyek és Emese, és Előd az Ügyek apja.

Ami még érdekesebb, hogy mit jelentenek a nevek, Előd neve azt jelenti ős. Emese, azt jelenti anya, anyácska. Amiből van olyan elmélet, hogy a Képes Krónika által lejegyzett Előd és Emese nem a nevüket jelöli, hanem hogy Álmos származik Elődtől( Ős, apa, stb) és Emesétől( anya, anyácska) vagyis azt is lehetne mondani: Álmos szülei: Apa és Anya.

De nekem ez az értelmezés nem tetszik, kifacsart okoskodásnak tűnik, meg én nem vagyok ám nyelvész.

Amit érdekes, hogy két eltérő forrás van Álmos származásáról. Ezek után mégis milyen családfát írsz itt te le? Melyiket vetted alapul? Anonymust, vagy Kálti Márk Képes Krónikáját?

Honnan a családfa? Ki írta így le? Melyik krónikából vetted, vagy melyik szerzőtől?