A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • TDantes
    Remek cikk. Rémusz

Nem írjuk Rémusznak és nem is ejtjük Rémusznak. Remusz. Latin szó!

Hát hogyne. Mindegy, leírtam a cikkhez is, ide is leírom. A tartalma az egy dolog. De egy cikket nem lehet komolyan venni ha ilyen butaságok vannak benne.

Továbbá, egyetlen forrást, szakmunkát forrásmunkát fel nem sorol. Ami alapvető követelmény lenne egy tudományos szak cikknél. Nincs, tehát nem szakcikk. Nem felel meg a tudományos követelményeknek.

A cikk alapvetően téved, mert durvának állítja be a római népet a gladiátor viadalok miatt. Ahogy írtam, a középkorban a kivégzések megtekintése ,,remek" szórakozás volt az emberek körében.

Aztán nem cirkusz hanem amfiteátrum-bár a Circus Maximus-ban is rendeztek állatviadalokat is, de legyünk pontosak.

Az alapítás mondája. Eleve nem egységes a monda, az egyik változat szerint ölte csak meg fivérét Romulus. Másik változat szerint Ceter tette meg.

A városfal átugrásának motívuma egyébként vándormotívum lehet mert a görögöknél is felbukkan, nem tartom kizártnak hogy a görög hatásra került a római legendák közé. Akár így történt, akár nem, ez csak egy legenda.

Továbbá, a falak átugrása , valamint a falak tisztelete komoly dolog volt, nem holmi apróság. Persze ehhez ismerni kéne a korabeli városalapítás szokásokat, amik ráadásul etruszk szokásokon alapulnak. (városfal körbeszántása, bikával és tehénnel...stb)

Tehát ha durva valaki, akkor az etruszkok, esetleg a görögök, de semmi esetre sem a Rómaiak.

Az sem igaz hogy Rómát a nők és csecsemők mentették meg. A szabin nők elrablása történetből kifelejti ,hogy Romulus együtt uralkodott aztán a szabin Titus Tatius királlyal!

Egyébként Romulus nem volt létező személy valószínűleg és Rómát eleinte az etruszk királyok uralták, tehát ismételten, ki a durva ha igaznak is vesszük a legendát? Az etruszk királyok!

A nőrablás mögött egyébként az állhat, hogy a szabinok és a latinok is exogám nemzettség. Nem házasodtak nemzettségen belül. Az egymás mellet élő népek gyakran kötöttek olyan egyességet .hogy egymás közül választottak párt. Ez áll a legenda mögött, a leányrablás motívuma szintén sok helyütt felbukkan, a spártaiaknál is! (tehát megint ki a durva? )

A lényeg az, és csak három apró dolgot ragadtam ki az egészből, hogy nem lehet komolyan venni egy olyan cikket, ami hemzseg a tudománytalan butaságoktól és formátuma sem felel meg a tudományos cikkek formátumának.

Ha valakit érdekelne: Kertész István : Hódító Róma c. könyve és Plutarkhosz: Pűrhuzamos életrajzok c. könyve alapján írtam amit írtam. Én megadom a forrásaimat, a cikk szerzőjével szemben. Amint mondtam leellenőrizhető.