A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
polarka #3646 "Erdekes .... szoval azt allitod ha valaki egy magyar anyanyelvu embernek felovasna a halotti beszedet abbol egy szot sem ertene ?"
Nem hanem, hogy nehezen volna érthető.
"Ezek szerint ( szerinted ) akkor a halotti beszedben megtalalhato nyelv 300 ev alatt alakult ki. Eleg rovid ido nem gondolod ?"
Mittomén mennyi idő alatt alakult ki. Folyamatosan változik a használt nyelv, hogyan lehetne a változásának kezdetet megjelölni? Sztem legfeljebb közös nyelvű, elszigetelődő csoportokban kialakuló új nyelvekre lehet mondani, h lám amíg ugyanazt használták, azóta x idő eltelt, míg kialakult. De tudtommal az nem 300 évvel a Halotti beszéd előtt volt.
"Nem is ertem hogy mibol kovetkeztetsz arra hogy nem beszelhettek magyarul ( osmagyar ) 7ezer evvel ezelott ."
Én úgy vélem, ha hallanék egy 7ezer éves, ősmagyarul beszélőt, akkor sztem egy-két szavát ha megérteném, de azokat se biztos, h felismerném a sok számomra értelmetlen szó és hangok között, legfeljebb, ha ismételgeti. Tehát nem azt mondom, h nem beszélhettek ősmagyarul akkoriban.
Azért vélem így, mert volt a közelmúltba jópár tájszólás meg ugye ott vannak akik tótosan beszélnek magyarul (1szer TV-ben is volt egy idős tót házaspár, akik magyarul beszéltek, de feliratozás nélkül alig csíptem volna el egy-egy szót, h mégis mivel és mit akarnak), a csángókra emléxem még, akikkel szintén ez volt. Aztán még ma is vannak olyan parasztok, h teljesen máshogy ejtik ki a hangokat, mint ahogyan én megszoktam és azoknál is figyelnem kell, h mit mondanak és használnak olyan szavakat, amik nekem semmit sem mondanak.
Néhány száz éve még több múlt időt is használtak, ma meg már, ha vki használná az nem jelent számomra semmit, csak észreveszem, h furcsán ragoz.
Én ezek miatt kételkedek abban, h egyáltalán megértenék bármit is a 7ezer évvel ezelőtti magyarból.
"Mar az nagy hiba hogy egy nyelv 7ezer vagy akar 13ezer evvel ezelotti formajat a maihoz hasonlitod.
Ilyen forman az alakjat ami egyedulallo csak a magyar nyelv orizte meg."
A tatárlakai leletnél a szimbólumok egy részét a székelyíráshoz hasonlították és ott is hangoknak feleltették meg. Én ezt elhamarkodottan úgy véltem, h bizonyíték akarna lenni, arra h akik készítették, azok magyarok voltak. Innen jött az a dilemma, h:
- Olyan 1szerű alakzatok vannak a leleten, amiket így, ezen egy darab leletből nem lehet hova kötni. Mintha azt mondanánk, h nini ott egy kör és a kör az o betűt jelöli, tehát már akkor is latin betűkkel írtak. Ha a vitalapot megnézed, akkor ott van pl. Mazarin (alias Epikurosz) megfejtése, ami simán hihető.
- Hogyan jön a feltételezés hogy amiket a mi évezredeink környékén használtak jelölésnek a magyar hangokat illetően, akkor is azt használták ugyanannak a jelölésére. És ennek kapcsán jegyeztem meg azon véleményem, h biztosan nem értenék egy kukkot sem abból, amit egy akkori ember mondana.
De nem ez volt a hsz. lényegi tartalma és csevegésszerűen sodródunk el az eredeti kérdéseimtől.