A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • szenyor Lopez
    "Szeretnénk"

Kik?

"azt a tévhitet, hogy gyakran történészi munkákban a rongyos-toprongyos, állandóan lázadó, szegénylegényes magyar katona képét tárják elénk következetesen."

Ha ez gyakori a történészi munkákban, akkor nyilván néhányat ide tudsz postolni.

"Olyan értekezéseket is olvashatunk nem kevés helyen, ahol pl. kijelentik, hogy a magyar gyalogság nem használt, lándzsát vagy hosszú lándzsát."

Akkor a "nem kevés helyből" néhányat ugyancsak mutass. Én kifejezetten emlékszem lándzsásokra. De biztos rossz helyeket olvastam...

"Időnként olyan katona képét vázolják elénk, aki nem tudott alkalmazkodni a korszak harcászatához, pl. képtelen volt elsajátítani az új alakzati harcrendeket, idegen fegyverzet használatát."

Időnként ez így is volt. Mi a gond ezzel? Semmi. Időnként meg kitalált újdonságokat. Ezt ugyanúgy megemlítik a történészek.

"Ellenkezőleg, azt szeretnénk bizonyítani, hogy meglepő módon a változó környezethez és helyzetekhez alkalmazkodva, eltérő feltételek mellett alkalmasak voltak az adott harci helyzetben a helytállásra más-más nemzetekkel egy rendben történő harcra."

Ezt nem vitatja senki. Voltak helyzetek, ahol csodálatosan helytálltak a magyar katonák és volt, ahol elsöpörték őket. Ez van...

Én is úgy érzem, hogy ha nincs ellenség, ti kitaláltok magatoknak. A "ti" ugyanazokat jelenti, akik a "szeretnénk"-et írták ;)