A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • [NST]Cifu
    Őszintén szólva nem látom értelmét követni a topicot, éppen amiatt, mert attól, hogy egy elméletet lehet támadni, egy másik, nem megfelelően alátámasztott elmélet még nem lesz helyes, csak egy másik elmélet. Márpedig itt sokan egy elméletet akarnak mindenképpen ténynek beállítani...

Ami miatt mégis felkaptam a fejem visszaolvasásnál:

A római egyház megbízásából egy Sajnovics János nevű jezsuita szerzetes csinált iskolát ebből az eredetelméletből. Ez a pap csillagászattal is foglalkozott, és egy hosszabb ideig tartó lappföldi tartózkodása során, melyet eredetileg csillagok megfigyelésének céljából tett, állítólag hasonlóságokat fedezett fel saját anyanyelve és a lappok szókincse között. Hazatérve megírta hírhedt esszéjét e témakörben „Demonstrata Idioma Ungarorum et Lapporum Idem Esse” címmel.

Na ez az, ami nettó marhaság. Elég sokat foglalkoztam Sajnovics János életével, lévén a szülőfalujában élek 32 éve. Amit a saját (és más Tordasiak) kis kutatásaimból én tudok.

-Nem a római egyház megbízásából tette. A finnugor nyelvkapcsolat valóban volt római gyökere, de éppen emiatt vetődött fel a kérdés vizsgálata.
    -Hell Miksát küldték ki Vardö szigetére, Sajnovicsot csak maga mellé vette. Hell Miksa neve említésre sem kerül, pedig Sajnovicsot, aki Hell mellett volt tanársegéd, éppen azért akarta mindenképpen magával vinni a nemzetközileg elismert csillagász, mivel jól beszélt magyarul (Hell maga alig) és jó nyelvérzéke volt (erről Hell Miksa levelezéséből tudunk, mivel Sajnovicstól két művén (a másik, az 'Idea' egy csillagászattal foglalkozó szakmai anyag), illetve Hell számára írt két kisebb jegyzetén kívül mindössze két Vardöből írt latin nyelvű levele maradt fent).
    -Sajnovics nem volt tanult nyelvész (valószínűleg túl nagy affinitást sem érzett iránta, mivel később is inkább a csillagászat és a matematika volt a fő területe), alapvetően matematikával és csillagászattal foglalkozott, ezért tehetjük fel, hogy ebből az irányból közelített a nyelvhasonlósághoz is. Hasonlatos értelmű és kiejtésű szavakat keresett, ezekre épül a Lapp-Magyar nyelvkapcsolattal foglalkozó munkája. Ugyanakkor ekkoriban még teljesen másképpen nézett ki a tudományos világ, a tudósok gyakorlatilag mindennel foglalkoztak, ami érdekelte őket, például Sajnovicsék a helyiek öltözetét, öltözködését is lejegyezték, hiszen ez is újdonság volt a számukra. Vagy elég Leonardo da Vincire gondolni, aki az orvostudományoktól kezdve a mérnöktudományokon át a művészetekig mindennel foglalkozott. Leonardo ezzel gyakorlatilag ösztönözte tudós utódait, hogy minél szélesebb látókört tegyenek magukévá, ne ragadjanak le egy-egy tudományágnál.
    Pontosan ezért támadták leginkább később Sajnovics munkásságát, ami miatt indultak a későbbi nyelvi örökséget kutató expediciók, hogy megcáfolják, vagy megerősítsék az abban foglaltakat.

Lajdi Péter munkásságát egyébként én már csak azért sem tartom mérvadónak, mert egy komoly szakmai munkának tényszerűnek kell lennie, nem pedig személyeskedéssel, emelt hangvételű mocskolódással telinek. A cikornyás szóvirágok helyett inkább a komolyabb tényszerű adatgyűjtésre, és forrásmegjelölésre kellene pazarolnia az energiáit, mert e téren gyenge lábakon áll...