A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
polarka #193 Olyat igyekszem nem állítani, amit nem tudok alátámasztani, vagy nem néztem utána! Szláv nyelven a szab-nak mint szótőnek nincs értelme! Utána nézhetsz!
Ok. Annyira azért nem merülök a témába. Elhiszem.
Mellesleg a szavak kialakulása, jelentése,logikailag szerintem követhető. Pontosabban szerintem logikusabb, hogy az alakult ki előbb aminek van jelentése! Ugyanis valamiért, valahogy megszületett az a szó, vagy az a kifejezés, majd erre épül a továbbiakban a ragozás... a szab-szabó-szabja erre kiváló példa. Persze van még ilyen.
Igen, valószínűbb/hihetőbb. De nem zárja ki, h pl. a szablyát átvették és utána ebből keletkezett a szab szótő és abból képezték a többi szót.
Mi bizonyítja, hogy korábban azt a szót használták? Ugye ez nem komoly kérdés? :) Bővelkedünk írásos emlékekben, csak éppen nem szeretik tudomásul venni. A Balaton szavunk, valamint több ma is használt helység és dűlő nevünk írott bizonyíték alapján minimum 1000 éves. Tihanyi apátság alapító levelében megtalálod.
A "bővelkedünk", sztem túlzás a mai viszonyokhoz képest. Akkoriban kb. csak a papok írtak. A helységnevek meg nem csoda, h nem változtak, ha ugyanaz a nép ugyanazzal a nyelvvel élt a környéken azóta.
Egyébként úgy olvastam, az első szórványemlék a veszprémvölgyi apácák adománylevele (997.). Az volna az érdekes, h akiktől állítólag vannak a jövevényszavaink, azoknak mikori a legrégebbi nyelvemlékük az adott szavakkal. De még ez sem bizonyítana semmit. Mi van, ha csak nem maradt fenn a legkorábbi írás? Mi van, ha szóban már rég használta az egyik nép és tőle vették át, de írásban még nem rögzítette? Mi van, ha a fennmaradt emléket egy másik népből áttelepült (valszeg pap) írta, aki a másik nép szavát használta/módosította? Esetleg tök véletlenül alakult ki két különböző nyelvben hasonló hangsor, ugyanarra a dologra?
A rovásra egyébként is jellemző volt, hogy fába rótták... az pedig nem igazán tartós. Ami kőbe van, az megvan a mai napig. A tatárlakai korongon kb 7000 éves a rót kettős kereszt. Egyéb jelek is értelmezhetőek rajta a székely-magyar rovásírás betűivel. Ezt pedig innen származik a kárpát medencéből! 7000 év! Erre illik minimum odafigyelni... ;)
Igen, de ez egyelőre szintén csak érdekesség.
Ha vmikor a jövőben szintén nagyon töredékes emlékek maradnak fenn, akkor könnyen lehet, h vkik a nácikat az ősi keleti kultúrák leszármazottainak feltételezik a szvasztika miatt.