cousin333#142
Na igen, a #101. Nekem simán felismerte a billentyűzetet, nem volt ilyen gondom vele. A felbontás is szépen beállít 1280x1024-re.
Helyenként mintha megfeledkeztél volna arról, hogy ez nem végleges kiadás. Nincs magyar nyelv, kellemetlen. némi guglizás után megtalálhatod a magyar MUI-t, feltenni meg gyerekjáték.
"Akkor windowsupdate. ~180M körüli anyagról beszél, ráindítok. Nem gyors, további hosszú percek. De legalább a folyamatjelző szép zöld, és csillog. Újraindítás. Megint."
Az Ubuntu is újraindítást kér a telepítések frissítése után... Amúgy az integrált videokártya driverrel simán elmegy a Win, de játékhoz már kelleni fog a hivatalos meghajtó. Az én gépemhez két drivert tettem fel, a Catalyst-ot az ATI-hoz és a Creative X-Fi-ez. Előbbinek Linuxon elég gyér a támogatása (hát persze, hiszen marginális kisebbség az ATI felhasználó tábor, és egyre csökken... :D), utóbbi hivatalos drivere telepítés közben elszállt hibával.
Ebből is látszik, hogy az "üres Windows" nem is olyan üres, minden más szépen ment egyből. Jó, lehetne kissé nagyobb is, néhány dolog jó ugyan, de kissé fölösleges bele. Ne feledjük, hogy ez az Ultimate verzió. A 12 GB-ból kettő a hibernáláshoz lett lefoglalva (ennyi RAM-od van ugyanis), egy része meg lapozófájlnak.
A másik hiba, amit elkövettél, hogy összevetettél egy operációs rendszert és a kis segédprogramjait egy Linux disztróval, ami ugye OS + külsős programok. Meglepő módon Win.hez is van egy csomó ilyen, a beépítettek általában az alapokat képesek ellátni, tűrhető módon. Ha esetleg lista kellene:
- videóhoz: WMP12 és Mplayer (Mondjuk ez)
- zenéhez: Foobar
- képekhez: IrfanView vagy a beépített
- képrendezéshez: Picasa vagy a Live Fotótár
- DVD íráshoz: ImgBurn (ebben szerintem minden opciót megtalálsz :))
- PDF-hez: Foxit Reader
- dokumentumokhoz: OpenOffice vagy Office 2007, szerkesztéshez Notepad++
- képszerkesztéshez Paint.NET, PhotoFiltre, GIMP... stb.
Stb., stb. Szóval alap dolgokhoz ott a beépített, de pillanatok alatt megvan minden, ami a normál használathoz kell. ez nagyjából elmondható az Ubuntus integrált cuccokról is (videolejátszó, zenelejátszó, ...), ezért nem is nagyon értem a felháborodásodat.
Ja igen, a külső: itt alapból a Win (Vista, 7) fényévnyire előzi meg a baltával faragott Ubuntut, de ez csak személyes vélemény.
Ettől függetlenül nem vagyok Linux ellenes, sőt, alapvetően szimpatikus, de ha problémáról van szó, akkor nekem "többet adott", mint a Win, az biztos.