• gothmog
    Volt itt már sok elbeszélés elfogult windows felhasználók tollából, kipróbált és elbukott Ubuntu-próbálkozásokról. Most elkövetném a fordított helyzetet. Felállás: beletanult, megszokott ubuntu-júzer, és egy 100% ubuntu kompatibilis laptop. Ez fontos. (asus F3JC-core2duo, gef.go7300, 2G ram, intel wifi, bluetooth). XP-t elég gyakran használok, a vistától igyekeztem távol tartani magam. A hetes az RC 7100, hivatalos. Ennek fényében:

Telepítés: Az időt nem mértem. Ami feltűnt:

-A telepítés közben kétszer van újraindítás, és a második után még mindig nem vagyunk készen, ekkor kell elkezdenünk rubrikákat kitölteni. Pedig a beállítások egy részét az elején megkérdezte.

-Az időzónát egy szép hosszú, bolhabetűs legördülő listából kell kikeresnünk. Ejnye. Az összes konkurens tudott már ide világtérképet rajzolni. Évekkel ezelőtt. Nem örülök.

-A billentyűkiosztást ugyanígy legördülő listából keressük, kipróbálási lehetőség nincs. Naná, hogy a telepítés végén -amikor a kulcsot kell beírni- derül ki, hogy fordítva lett a z-y. Nem örülök.

-A telepítő nem ismerte fel a kijelzőt -pedig ez már két évvel ezelőtt is sikerült az ubuntu livecd-nek. A telepítés 800x600-ban zajlik, első indulás elött feltolja 1024x768-ra. (amúgy 1280x800)

-Szóval az első indulásnál még mindig nem vagyunk készen. Első (ubuntus) reflex: keressünk driverek-gombot. Nincs. Irány a Display-settings. 1024x768 a teteje. Akkor windowsupdate. ~180M körüli anyagról beszél, ráindítok. Nem gyors, további hosszú percek. De legalább a folyamatjelző szép zöld, és csillog. Újraindítás. Megint. Ezután már jó a felbontás, láthatóan az nv-driver is felkerült. Hosszú sóhaj.

-De még mindig angol. Nosza, nyelvi beállítások. A windowsupdatehez irányít. Ott -emlékszem ritka vistás élményeimből- a választható frissítésekre megyek. Magyar nyelv nincs. Finn meg szerb pl. van. Nem örülök. Akkor irány a hogyan.org legnépszerűbb cikke. Ami ezen a ponton feltűnik: Az egérműködés színvonala még mindig a win95-nél tart. Továbbra sem sikerült lekódolni a "görgetés a hátul levő ablakon is működik"-funkciót. Szóval kattogtatok a böngésző, meg a winupdate ablakai között ide-oda. Nem örülök. Sebaj, végül, egy újabb restart után (megint) végre magyar nyelvű a felület. Most már áttolom aero-glassra, hadd villogjon.

-Ja, frissítés után a verziószám még mindig 7100, gondolom az is marad végig. Ez is olyasmi, amitől már elszoktam.

- a z-y még mindig fordítva van.(hogz ay annzát bassya meg) Irány a nyelv->billentyűzet. A "magyar101"-et betolta az EN alá másodiknak. Hozzáadom a jó Hu-HU kiosztást, az a HU alá kerül. Végül némi kattogtatás után a helyére kerül minden. Legalább újraindítani nem kell. Hurrá.

Helyfoglalás: -üres windows- 12Gb.

Szóval úgy néz ki megvagyunk. Lássuk, miből élünk:

-Rajzprogram: Paint -remek, átrendezték az ikonjait, és van csillag- szívecske- meg nyíl-pecsét. Ezeket lerakás előtt méretezni lehet, forgatni nem. :S Pedig adná magát.

-Notepad: semmit nem fejlesztettek rajta. Ugyanaz tizenöt éve. Első indításkor ne felejtsük el bekapcsolni a "hosszú sorok tördelése"-t. Hogy miért zavar ez? Hát, aki használt már pl. gedit-et az tudja.

-Warezpisti berakja Lost 5. évad, divx, feliratos. Az új media player szép, nagyon "glossy", nagyon "smooth", sajnos az srt-feliratot nem kezeli. :( De legalább van div-x support. (tényleg, a jogi helyzettel mi van?)
    -Írjunk cd-t. Azt meg tudja mondani valaki, mit csináljak, ha 1. szabályozni akarom az írási sebességet, 2.horribile dictu, a lemez formátumát?

-Viszont a pasziánsznak végre van hangja! Meg az aknakeresőnek is! Hát, mint egy falat kenyér.

-A glass effekt továbbra is szép.

Boot ido a grubtól a Firefox nyitólapig: win7->0:52; ub9.04->1:01
    Ebben mindkét esetben benne van a jelszó beírása, és a wifi kapcsolódás. És nem csaltam. Tehát a boot tényleg gyorsabb. Igaz, az ubuntun a compiz és a dock érezhetően fog pár másodpercet, de nem mentegetem. Ennyi az annyi.
    Elso nekifutásra. Sommásan? Nem estem hasra. Furcsa, de a legzavaróbb az volt, hogy a linuxos megszokások után úgy éreztem, meg van kötve a kezem.