• waterman
    könyörgöm 50 tonna alatt nincs tank? könnyű tankok? vagy akármi támadó egység? plussz gondolj bele, fennmarad egy C5-ös bármiféle energiabefektetés nélkül a levegőben? nem. más a fennmaradás módja, úgyhogy szerintem ilyen egyszerűen nem kéne rávágni, hogy "nem". ha csak az lenne a cél, hogy egy két műszert felvigyenek, akkor sima héliumos ballonokat alkalmaznának, nem pedig egy komplett zeppelint, erre rákötnek egy propellert és megy magától.
    itt azt írják, hogy 1 köbméter hélium megemel kb 1 kg súlyt. gondolom tengerszinten. ha ezeket a léghajókat durván elliptoid formájúnak közelítjük, akkor ha hosszra ez 74 méter akkor átmérőre durván 30 méter (pupilo-optiméterrelméterrel saccra). az elliptoid térfogata 3/4pi*abc, ahol abc a három sugara, én itt most ezt a három értéket 37,15,15-nek vettem, azaz durván 34784.49 köbméter. használva a fenti 1kg~1m3 adatot 34 tonnát tudna megemelni. nem hiszem hogy a felénél sokkal több lenne a saját tömege, szóval van ott azért emelő erő. ha nem is 3 km magasan röptetne egy harckocsit, de gondolom a harctéren is akadnak dolgok, amik mondjuk 15 tonna környékén vannak..