• physis
    Úgy érzem, sejtem, mire szeretnél rávilágítani.

Képzeljük el, hogy egy mágnespatkó sarkai közötti térbe tötött részecskét lövök be. A részecske kör alakú pályára kényszerül. Állítsuk össze a berendezést úgy, hogy éppen félkörös fordulat után a részecske hagyja el a helyszínt, és eredeti irányával ellentétes irányba távozzék.

A részecske inpulzusváltozást szenvedett el. Szerintem a Te intuíciód azt érzékeli (helyesen), hogy szükségszerűen a részecske környezetének is impulzusváltozást kell elszenvednie.

Úgy sejtem, ez a ,,másik fél'' éppen a mágnes lesz. A mágnes egy nagyon pici elletétes impulzusváltozást szenved el.

Ha a részecskét folyamatos körzésre kényszerítem a mágnes sarkai között, akkor -- úgy sejtem -- a mágnes is ezzel összhangban (azt hiszem, ellentétesen) nagyon pici ,,körkörös'' impulzusváltozást szenved el. Úgy tudom, a még a hidrogénatomban a proton is kénytelen (kismértékben) az elektronnal ,,ellentétesen táncolni'' (tudom a kvantummechanika miatt ezt szebben kéne mondani, de a lényeg ez). Ez alapján azt gondolom, a részecskét körkörös pályára kényszerítő mágnesre is igaz ez.

Ha a mágnest a földhöz rögzítem, akkor a földnek kell biztosítani az impulzusmegmaradást, bár gondolom, mérhetetlenül kicsi ez a változás. Akkor a Föld fog ellentétes köröket leírni (persze a rugalmasság miatt ez bonyolultabb, de tekintsünk most idealizált esetet).

Mivel az Általad említett kísérleti elrendezésben a mágneses teret a másik vezeték biztosítja, ezért -- úgy érzem -- őrá az első vezetéket mozdító erővel ellentétes irányú erő hat, ez szükségszerű.

Szerintem a Te intuíciód helyesen érzékeli azt, hogy tényleg figyelemreméltó dolog az, ha MINDKÉT vezeték felugrik. A VILÁG össz-impulzusmennyiségének nem lenne szabad megváltoznia. Ha ilyet észlelünk, az szerintem is fontos és megdöbbentő, amin tényleg el kell csodálkoznunk.

Ennek ellenére azt gondolom, a magyarázat nem egy különleges fizikai jelnségben rejlik (gravitációs hatás), hanem a kísérletet végzők valami trükköt rejtettek el. Például a padlóban volt egy nagy mágnes.

Vagy pedig a két vezeték nagyon közel volt az akkumulátorhoz, és az akkumulátorban pont úgy húzódott egy belső vezeték, hogy az ellentett irányú erő arra hatott.

Mindenképp kell, hogy legyen valami, ami meglökte a talajt. Nem szabad, hogy a VILÁG impulzusmérlegében többlet vagy hiány legyen. Ezt mindenképp helyesen jelezte az intuíciód, de a magyarázat szerintem mindenképp hétköznapi: valami rejtett kísérleti tényező (akár csak egy rejtett harmadik vezeték).