• rigidus
    > Most, hogy kiderült, hogy első videód teljesen ismert fizikát mutat, erre nem reagálsz

Te melyik topikot olvasod, kedves?

Idezetek:

#154 "A Boyd Bushman fele kiserlet pedig nem Lenz-levitation mert annak feltetele, hogy alatta femtest legyen (az orvenyaram miatt)." - ez azt jelenti, hogy fuggetlenul attol, hogy a lama filmkeszitok azt irtak oda, hogy "Lenz-law levitaion".

Es mivel lathatoan szovegertesi nehzesegeid is vannak visszaidezem amit irtam es LASSAN lepesrol lepesre elmagyarazom, hogy mi a kulonbseg a Lenz-levitaion es a bemutatott jelenseg kozott:

#123 "Ilyen tekercseket anno en is csinaltam idehaza, annyi a lenyege, hogy ket ellentetes iranyban tekert tekercset osszeerositessz majd egyenaramu impulzusokkal meghajtassz. A tekercsek kozott fellepo Lorentz-ero mellektermekekent pedig gravitacio (tehetetlensegi ero) jon letre."

A ket ellentetes iranyban tekert tekercs azt jelenti, hogy egyik tekercset az oramutato jarasaval megegyezo, a masikat pedig ellentetes iranyban tetszik megtekerni. Az osszeerosites pedig azt jelenti, hogy mechanikailag stabilan nem vezeto anyagok felhasznalasaval rogzited az egyik tekercset a masikhoz. Az elso kulonbseg az a tekercsek szamaban 1 <> 2 a masodik pedig a menetiranyban van (a Lenz-levitation-ben alkalmazott megoldasokhoz kepest).

A harmadik kulonbseg a meghajtasban van AC <> DC.

A negyedik pedig, hogy nincsen szukseg ala femlemezre vagy mas elektromos vezetore.

Kiserletezni nem akaro/tudo, szelesmellenyu, write-only forumhuszarok kedveert egy egyszerubb kiserletet is leirtam - amit egy 6 eves ertelmi fogyatekos gyerek is meg tud csinalni ha egyszer el van neki magyarazva es a maga szereny logikajaval is meg tudja kulonboztetni a ferromagnesessegtol:

#123 "Ha nagyon gyorsan akarod kiprobalni akkor egyszerubb ha fogsz egy jo eros autoakkumlatort meg ket HOSSZU inditokabelt. Racsatolod oket az akura, lefekteted oket KOZEL egymasmelle, majd a ket veget rovid idore hirtelen osszezarod. Mindket kabel fel fog ugrani a levegobe.

Mivel fizikusnak adod ki magad, nem fogom reszletezni, hogy itt mi alatt mit ertettem.

#153 "A Hutchison-effekt" Amely szamos kvantumjelenseget bemutato kiserletsorozat radiohullamok segitsegevel tobb kulonbozo frekvencia merge-elesevel. Ezek kozott ami szamunkra lenyeges az a targyak lebegtetese - anyaguktol fuggetlenul -, de emellett lehet femeket lagyitani felhevules es fenyemisszio nelkul vagy akar fenyemissziora lehet kenyszeriteni oket homersekletvaltozas nelkul.

#158 "Itt pedig anti-gravitacio melysegeben."

> Komolyan, a hozzád hasonlók azt hiszik, hogy a fizika mágia, és elég a varázsszavakat (BEC, lézer, "nanotükör", Meissner-effektus, satöbbi) ráolvasni a fantáziáitokra, hogy működjön.

Azt nem tudom, hogy a "hozzam hasonlok" mit hisznek vagy sem, en szemely szerint azt gondolom, hogy fizika az csakolyan tudomany mint a tobbi, aki figyelmes es foglalkozik vele, idot szentel ra az erti es a "varazsszavak" fel sem utik a szemet.

Mivel idekevered a szupravezeto szezont a fazommal - ugy, hogy allitolag en nem tudom, hogy mi a kulonbseg koztuk - megragadnam az alkalmat, hogy a homalyos foltjaidaton keresztul legyen ne'mi ralatasod:

BEC - Bose-Einstein koncentratum. Abszolut zero homerseklethez kozeli anyagallapot melyet egyes anyagok kepesek felvenni ha reszecskeik energiaja azon pont ala esik amikor a szilard halmazallapot tovabb mar nem tarthato fenn igy a kulonallo reszecskek egyetlen entitaskent fognak viselkedni. Ebben a halmazallapotban az anyag folyadekokhoz hasonloan viselkedik annyi kulonbseggel, hogy a viszkozitasa 0 es igy az surlodas nelkul "folyik", konnyu atomok kozott pedig szinten surlodas nelkul halad at. Ez vonatkozik a tartoedenyre is, ha annak fala vekony es konnyu reszecskekbol all akkor atfolyik kozottuk.

Szupravezeto Ezt es a Meissner-effektet allitolag magad is tudod, hogy mit jelent mivel "fizikuskent foglalkoztal vele", igy nem fogom reszletezni oket.

#120 ... ha egy szupravezeto gyurut megforgatsz a tengelye korul nagyjabol 6500 rpm sebesseggel akkor ugyanugy kizarja a gravitacios erovonalakat. Ezen az elven mukodnek a higany alapu "fank" hajtomuvek is ahol a higanyt 4K-re hutik es keringetik a fank tekercsben. Mivel a higany ezen a homersekleten mar BEC allapotban van igy az surlodas nelkul halad az elektromagneses terben.

Ha hirtelen nem volna vilagos a szupravezetokben jartas fizikus szamara , hogy ez mit jelent, akkor a szeles egoja helyett a Hg hosszu adatlapjat veszi elo majd rogton vilagossa valik, hogy 4K-nel a Hg szupravezeto is valamint a halmazallapota BEC. Leven szupravezeto allapotban is van es a Meissner-effekt miatt a kulso magneses ter hatasara lebegni fog, a tema nem szorul kulonosebb magyarazatra.

Tevedtem, ezert magam is kikerestem a Hg adatlapjarol helyetted, hogy ne legyen tobb felreertes:

#154 Javaslom, hogy inkabb te nezzel utana az emlitett fogalmaknak. Itt kiemelnem a Hg halmazallapotat es elektromos vezeteset 4.2K es 4K alatt.

Tisztelt Uram, ha a fenti ismetles utan sem vilagos, hogy mirol van szo akkor figyelmedbe ajanlanam az elgondolkodast az egyik topikbeli forumozo hozzaszolasan ---> #143 valamint ismetelten a write-only es a "magabiztos" hiusag kikapcsolasat.