• KillerBee
    #186
    Az objektivitás kedvéért tegyük hozzá, hogy az egyéni felhasználót nem a hálózati áram előállítási költsége, hanem a fogyasztói ára érdekli. Ha a saját telepítésű napelem+tartozékok+felszerelés költsége elosztva az élettartam alatt termelt energiával kedvezőbb a hálózati áramnál, akkor neki már megéri.

    A dolog azért több helyen sántít. Először is Epekúrossz nagyajatollah nem ad meg részletes számításokat a grid parity-vel kapcsolatban, így nem tudható, milyen komponenseket tartalmaz az ő napelem-berendezése. Különösen az akkumulátorok költsége lényeges, mert azok 4-5 évnél tovább nem bírják, tehát folyamatos kidást jelentenek a kezdeti költségeken felül. Helyettesítésük pl. üzemanyagcellákkal egyelőre sem tűnik olcsóbbnak, sem reálisabbnak (ez utóbbi idővel változhat).

    A másodikról már korábban írtam én is, mások is, ez pedig az, hogy a nap nem süt állandóan. Ekkor eleve kb. háromszoros névleges teljesítményű napelemet + invertert kell felszerelni és akkor máris csalóka a kilowattóránkénti ár. Ez erősen függ a földrajzi helyzettől, Magyarországon nem túl rózsás a helyzet.

    Az ingadozás kivédésére alkalmas a hálózati visszatáplálás. Csakhogy ez feltételezi a normálisan működő elektromos hálózat meglétét alaperőművekkel és csúcserőművekkel. Ha elterjed a házi energiatermelés, akkor a villamos hálózat terhelésingadozásai megnőnek, és a hálózati termelésnek nagyobb hányadát fogják kitenni a jóval drágább csúcserőművek. Ezzel párhuzamosan csökkenni fog a folyamatos teljesítménnyel működő atomerőművek és egyéb alaperőművek részesedése. Ez a hálózati energia bizonyos fokú megdrágulását fogja eredményezni. Jelenleg még nagy kérdés, ezt mennyiben lehet kivédeni az intelligent grid rendszerekkel.

    Tegyük végül azt is hozzá, hogy főképp nagyvárosi körülmények között mindenképpen irreális a lakossági áramfogyasztás fedezése napenergiából. Ezt bárhogy lehet csűrni-csavarni, akkor sem fog változni. Ha meg távolabbi napelem-telepekről jönne az áram, akkor rájön az áramtermelő cég költsége és nyeresége, továbbá a hálózati veszteség, amit a grid parity kiszámításánál eleve nem vettek figyelembe.