• BlackRose
    #174
    Hahotázni? :) Mondtam én egy szóval is, hogy ez nem alkalmazható? Mert nem, aki úgy látja, hogy hatékonyabban nem juthat ahhoz a viszonylag kevés energiához amire szüksége van és rendelkezésére elegendő mennyiségű "üzemanyag" áll az miért nem alkalmazná ezt az indiai megoldást? Vagy akár a szoláris energiát, mert azt is elég sok helyen lehet alkalmazni hatékonyan (pl. hegyi házban ahol nincs villany, űrben, yachtokon stb.) Az amiről én itt beszélek, hogy 1. a piacnak kell dönteni, hogy mi a hatékony és 2. ezek a rendzerek nem tudnak sem versenyképesek lenni ha nagy tömegeknek állítunk elő velük energiát (világszintű nagyságrendben meg egyenesen nevetséges gondolkodni rajtuk), sem leszünk soha képesek annyit legyártani belőllük még úgy sem, hogy veszteségel termeljék az energiát, mert 2009-ben a világ kb. 17 x 10^12 kWh elektromos áramot fogyaszt el, ami a maximális m2 napi szoláris termelésel (és most újra alapműveleti matek) kb 4kWh/m2 naponta 25% tehát ha elérnénk az elméleti de lehetetlen 100% akkor is csak 16kWh/m2 vagyis 12.000+ km2 felület (100% kihasználásnál 4000+ km2) ez egyrészt óriási terület (mondjuk ez még megoldható mert tető van elég - de ez a jelenleg kb. 1/7 magyarország terület igy viszonylag nem is olyan soknak néz ki, de ha azzal számolunk, hogy ezt be kellene fedni szoláris cellákal akkor már más mese) másrészt meg annyi mennyiségű anyag és ennek kitermelésére és elkészítésére energia, hogy nem is merek tovább számolni - még hármas integrálokkal sem :) (de mondjuk, ha csak 5kg/m2 anyagról lenne szó akkor ez 60 millió tonna különböző anyag ami kb. megfelel 600 darab Ronald Reagan anyahajónak teljes megterhelés alatt (mindegyikben ugye van van 2 kis atomreaktor összesen 200MW tehát csak ez a pici rész megfelel 120GW kapacitásnak ami a világ elektromos energia kapacitásának csak a töredéke ami 2.5TW (ebből kb. 370GW nukleáris = 15%) tehát kb. 12000 Ronald Reagan-ból való dupla Westinghouse A4W elég lenne a világ kapacitására amire jóval kevesebb anyag kell mint 600 Ronald Reaganra - és ugye 5kg/m2 nem reális még véletlenül sem) és mondom itt még nincs semmi tárolókapacitás beszámolva ami legalább megduplázza az anyagszükségletet (ha nagyon optimisták vagyunk), tehát éjjel és borús időben gyertyafény :)

    Persze 2030-ra több mint megkétszereződik majd az energiafogyasztás... és összehasonlításként az USA területe 9+ millió km2, és persze a jelenlegi $2/m2 szoláris cella árakkal ez 23 trillió dollár vagyis a 0.5 x világ GDP.

    A tegnapi számításom csak 200000 km2 volt ami többre lenne elég mint a világ jelenlegi elektromos termelésére. Persze most ez nem tökéletes számítás, de ha mondjuk 100% tevedés van benne akkor is lehetetlenségről beszél.