• Epikurosz
    Na, csak, hogy ragozzam tovább a dolgot, és fokozzam az élvezeteket.
    Szerinted egy indiai sokkal többet főz, mint egy európai? Ám legyen: ha az ő hordója 1 m³-es, akkor az európainak muszáj lesz 2 m³-es hordót felállítani. Megint mondom: lehet feltuningolni, nem muszáj lemásolni 1 az 1-ben amit ez az indiai jóember mutatott a honlapján.
    Mielőtt megint hahotázni kezdenél, ahelyett, hogy elgondolkodnál, nem, nem azt mondom, hogy Budapesten, vagy Koppenhágában Kovács úr a 6. emeletről cipeljen fel egy 1 m³-es hordót az erkélyre. Kertes házaknál, tanyáknál látom ezt a megoldást alkalmazhatónak. Nekem ne mondja senki, hogy ami Indiában működik, az a Magyar Alföldön nem működne. Ezzel a főzést lehetne megoldani, mégegyszer mondom, kakikból. A cigányoknak nem kellene lopni a fát az erdőből télen, de jól jönne ez másoknak is, mert pénzt lehetne vele megtakarítani. Nem muszáj nekünk tömni a Gazprom részvényeseinek a zsebét.
    A főzés, vízmelegítés egy tétel. Az áramszükséglet egy részét lehetne biztosítani napelemekkel, szélturbinával. Még egyszer mondom, nem mindenütt, nem mindig, de ezeknek a környezetbarát energiaforrásoknak az aránya nyugodtan felmehet 30%-ra. Ja, és a geotermális energia hasznosítását nem is említettem. Magyarország gazdag ebben (is). Na, mielőtt jönne megint ez a zöldfülű Molnibalage, röhögni, meg gúnyolódni, csak szólok, hogy a MOL jövőre építi fel első 1 MW-os geotermikus erőművét. Az ismerősöm 4 emeletes tömbházára meg talán már az idén elkezdik szerelni a napkollektorokat vagy napelemeket, már nem vagyok biztos benne, hogy melyik megoldás mellett döntött a társasház közgyűlése. Igen, a társasház közgyűlése döntött így, nem a Jóisten, nem a Parlament. Bár az tény, hogy kapnak állami támogatást a projekthez, elég szép kis pénzt, de majdnem biztos vagyok benne, hogy javarészt EU-s forrásokból. Na, szóval, lehet érvelni, fanyalogni, okoskodni, és közben az élet megy tovább, az emberek szép lassan változtatnak, saját érdekükben is.