• Balumann
    "Valószínűleg valami szerencsétlen elmebeteget, skizofréniást, epilepsziást, vagy valami egyéb látványosan durva agybajt akartak így gyógyítani."
    Vagy mondjuk valami fejsérülés, vagy daganat miatt.

" Megfontolt sebészi eljárás
    A sebészi trepanációt valószínűleg harci sérülések vagy daganatok gyógyítására alkalmazták a prehisztorikus korokban, és alkalmazzák ma is a természeti népeknél. A trepanáció bal oldalon gyakoribb, ami összefügg a jobbkezesség nagyobb gyakoriságával. Trepanáció az agykoponya minden területén előfordul."

Azt meg te is tudhatod, hogy azért ha nem ért hozzá valaki, az szinte biztos, hogy halállal végződik, nem beszélve a fertőzésekről, amit szintén tudtak kezelni már akkor! Mi ez, ha nem modern?

"Egyébként ezt a koponyalékelősdit kb 200 évvel ezelőttig, a modern orvostudomány kialakulásáig művelték is. Meg a vércsapolást is, mint univerzális gyógyírt minden bajra."
    Ezek nem a természeti népektől, és nem is az őskorból származnak. Ha próbálkoztak is ilyesmivel, arra egyből rájöhettek, hogy semmi értelmük.

"Na, ugyanez a helyzet veled, ha válogatás és kritika nélkül minden ilyen "lehet"-re nyomatod ezt a pánikkeltést, akkor egy idő után le sem fogják szarni, amit mondasz."
    Érdekes, vannak akiket érdekel a téma, és egyet is értenek ezekkel. Te viszont eddig gyakorlatilag mindenbe belekötsz, mintha tényleg minden a lehető legnagyobb rendben lenne minden, nem lenne semmi ártalmas, stb. Az, hogy válogatás és kritika nélkül mindent beírok, az meg nemigaz, pl. az egészség topikban csomó mindenről amiről tudtam cáfoló linket is kerestem. Mint ahogy pl. a vizet sem vetettem fel, és nem is mondtam, hogy ne igyon senki (főleg, mivel eddig ellentmondásokba ütközik), és még van jópár dolog, amit így én is elvetettem.

"Definíciószerűen a gyűjtögető-halászó-vadászó népek nem tartanak állatot és nem termesztenek növényt, úgyhogy nemigen van más, csak amit találnak."
    Nah jó, ha így nézzük igen, de nyilván van mindig konkrét elképzelésük, hogy miért mennek, a vadászatra mindig felkészülnek (mágia), gyűjtögetésnél is nyilván tudják, hogy mik hol találhatók, ha egyszer ott élnek.

"A szélsőséges körülmények csak konzerválták az állapotot. Olyan körülmények közt lelassul, megáll a fejlődés, mert a lehetőségek igencsak leszűkülnek, és az ember energiáját leginkább az életben maradás köti le."
    Az életben maradást, különböző technikákat már fiatal (14-16) éves korig megtanulják. Az életben maradás pont annyira köti le az életüket kb. mint nekünk civilizációban, csak nekünk kényelmesebb :D Ha a könyvnek utánanézel, elolvasod, akkor megérted miről beszélek.

Nem csak szélsőséges körülmények között éltek olyan népek, amik nem fejlődtek, csak áldozatul estek a terjeszkedésnek, harcoknak.