• kvp
  #19
  "Nem ertem miert nem nyomatjak az olcso raid controllerekkel az olcso es lassu SSD-ket:"

  Ez olyan, csak eppen a raid-tol olcso es gyors lesz, az mlc-tol meg lassu, tehat kapunk egy olcso es lassu ssd-t. A cikk errol szol. Egyebkent a megadott sebesseget csak akkor tudja, ha blokkra igazitva irjuk szekvencialisan, barmilyen mas esetben joval lassabb lesz. (kijon a kis blokkmeret miatti read/modify/write es az mlc atka) A lassu iras fo oka, hogy nincs megfelelo ram alapu write cache a rendszerben, de ezt a modernebb meghajtok mar kikuszoboltek. (sokat hasznal az is ha veletlenszeru irasnal is csak fizikai blokkonkent irunk)

  "Nem látom okát, hogy az eszköz kifelé miért NE olyan logikai elrendezést mutasson, amelynek határai a belső page határokhoz vannak igazítva, hiszen így sokkal egyszerűbb a két felépítés átszámítása."

  Igen, a gyartok tobbnyire az olcsobb, egyszerubb es gyorsabb megoldast hasznaljak, ami blokkra igazitas. De ha valaki akarja ellenorizheti a vezerlochip adatlapjan. Ezert kell a vezerlo es a memoriak adatlapja, hogy meg lehessen allapitani a valos blokkmeretet, ami ilyen megoldasoknal egy jo nagy szam lesz. (pl. 32 vagy 64 KB) Ha ezt hasznaljuk akkor a gyari sebesseg ertekeket fogjuk megkapni, meghozza a flash megnovekedett elettartalma mellett. (tehat a gyari mtbf ertekeket)

  A windows7 egyik uj fejlesztese elvileg pont az lenne, hogy helyettunk kiszamitja es beallitja a megfelelo blokkmeretet formazaskor. Ugyanis kb. ennyi kell a driver optimalizaciojahoz. A tobbit mar a hardveres wear levelling elintezi.