Haznált autó kereskedők átveréseiről
-
Az ereditségvizsgálatra mindenképpen szükség lesz, mert kell a kocsi átíratásához. A gond persze az, hogy ha az eredetiségvizsgálaton derülnek ki a turpisságok. Éppen ezért szerintem célszerű azzal kezdeni, hogy megbeszéled az eladóval, hogy közösen elmentek egy általad választott (előre lebeszélt) eredetiségvizsgálatra, és ott valószínűleg úgy is kiderül, ha nagyon nagy baj van. Ha így alakul, akkor "csak" a vizsgálat költségét bukod (16.000 Ft volt nekem két hónapja). Persze kis értékű autónál ez már sommásabb, de ha már legalább fél milliósról beszélünk, akkor (ismétlem: szerintem) ennyit mindenképpen megér.
A PetruZ által belinkelt oldalakat olvasd el, megéri megfogadni az ott leírtakat.
Személyes aranyszabályaim:
-Ha az eladó/kereskedő túl rámenős, agresszív és/vagy nem szimpatikus, simán fordíts hátat, és keres másik kocsit. Hatalmas (relatíve) a használt autópiac itthon, tehát amiatt nem kell aggódnod, hogy nem lesz következő...
-Az eladó/kereskedő leszereléséhez egy kitűnő megoldás a kilométer óra tekergetésen rajtakapni. Sajnos a profibb kereskedők erre figyelnek, de azért néha észre lehet venni, ha a szervízkönyvben vagy a motortéren/ajtóküszöbön ott a szervíz matricája egy olyan értékkel, ami meghazudtolja a kilométer órát.
-Úgy készülj, hogy befeküdhess a kocsi alá, és megnézhesd alaposabban a motorteret. Egy takaró (földre leteríteni) és egy elemlámpa jó szolgálatot tehet. Nem árt, ha a gumikat/felniket is megnézed, azok is olykor árulkodhatnak.
Sok szerencsét, és birka türelmet, sajnos szükséged lesz rá. :)