ntGRfNd.jpg
  • Zero 7th
    Agyalnivaló: Space Marine sisakok.

Ahogy nézem, fórumokon (és időben!) eléggé megoszlik a vélemény, hogy az SMek sisakján a szem az arra való, hogy kinézzenek rajta, vagy az egy mechanikus szem, ami a páncél feketehámján keresztül közvetlenül az agyba küldi az információt?

Vannak érvek mindkét oldal mellett és ellen.
    Sisakon lyuk elmélet mellett szól, hogy többször ábrázolva vannak marínok törött lencsével, de sisakban, illetve olyan is rémlik, hogy a lencse színét látja a marín belülről. Vagy hogy az ellenség látja a marín szemét a sisak lencséjén keresztül, ami műszemmel nem működhet.
    Aztán Dark Crusade intróban, illetve az Ultramarines legelején van ábrázolt SM belső nézet, HUDdal.
    Ellene azt lehet felhozni, hogy AKKORA szemnyílásból egész egyszerűen nem lehetne kilátni, főleg, ha még HUD is van mindenfelé. Mondjuk ha a HUD nagy része az amúgy is takart részen van, annak lehet értelme...

A "műszem" elmélet mellett az van, hogy a regények folyamatosan "autoérzékek"ről beszélnek, nagyításról, meg hogy a páncél leszabályozza a sisakot, hogy a júzer ne vakuljon/süketüljön meg. A sisakból kiláthatatlanságot már említettem, az is elég erős érv.
    Ez ellen meg az van, hogy explicite sehol nincs ez leírva hogy így működne. Sérült sisakkal ugyanolyan jól elvannak a marínok, mint éppel. Vannak regények, ahol pislogás-klikkelésről beszélnek, ami idegi csatlakozásnál értelmetlen lenne, illetve pont most olvastam olyat, hogy "csak halványan szűrődött be a szag a sisak légzőkészülékén", ami ha az integrált érzékelést vesszük alapul, inkonzisztens lenne, a sisak szeme lát, füle hall, de az orra nem szagol?
    Továbbá nincs szó vakulás miatt a sérült sisakjukat eldobáló marínokról sehol.

Azt nem hozom fel, hogy ha ilyen lenne a sisakjuk, akkor minek nekik occuloglobe, mert ugye sisak nélkül mi van?

Én arra hajlok, hogy a sisakból a kilátási nehézséget hanyagolom el, és szemlencse+HUD-nak tekintem.
    Nektek mi erről a témáról a véleményetek?