halgatyó#48
Nem kifejezetten GPS téma, de érdekes.
Évekkel ezelőtt láttam valamelyik ismeretterjesztő tévécsatornán (3 ilyen: Spektrum, Nat.Geo., Discovery) egy sorozatot, amely repülőgép szerncsétlenségekkel foglalkozott. Az egyik eset igen érdekes, bár NEM airbussal esett meg, hanem valami jóval régebbi tipussal.
A gép utasokkal teli, felszállás után, a 10 km magasságból kőként zuhant az óceán vizébe. Természetesen csak fecniket találtak meg belőle. A nehezebb darabokat akkor is az óceán fenekéről kellett felhozni, ez volt az egyik tényező, ami hasonlított a mostani esetre.
Felhozták, kivizsgálták, de nem volt 2 nap, az biztos. (Valószínűleg ebben is hasonlítani fog a mostanira)
A szerencsétlenség közvetlen oka a hátsó (farokrészen levő)vízszintes vezérsíkot mozgató mechanika meghibásodása. Mivel az ilyen nagy utasszállítók kormánylapátjainak (hadd használjam ezt a pongyola kifjezésy) mozgatásához nagy erő szükséges, gépek mozgatják a lapátokat. Ebben a repülőgépben egy csavarorsó alakította át a villanymotor (szükség szerinti irányú) forgó mozgását a kormánylapát (vezérsík) megfelelő irányú elmozdulásává.
Ez a csavarorsó annyira elkopott, hogy a csavarmenet egy erősebb kormánymozdulat hatására átszakadt, és a vezérsík többé nem állt a pilóták vezénylete alatt.
A repülögép teljesen irányíthatatlanná vált, pörögve zuhant le 10km magasból az óceán vízébe (vagyis inkább vizéRE, mert nem nagyon hatol mélyre a sűrűség-különbség miatt)
Borzalmas lehetett az utasoknak. Bárki elképzelheti magát abba a helyzetbe. Amikor én először utaztam repülőgéppel (Tu134-es volt) eléggé kellemetlen időjárási helyzet volt, és volt egypár durva magasságvesztés. Hát, a gyomrom feljött a torkomba és a sz**r belémfagyott, pedig az a gép nem állt fejre.
Visszatérve az esetre. A baleset okának kiváltó oka, vagyis az egész katasztrofának az IGAZI oka a karbantartás elhanyagolása volt. Azt a tipust (a film alapján) 600 óránként kellett volna karbantartani, a csavarorsókat zsírozni. Ezt elmulasztották!! A csavarorsók kenés nélkül működtek, állítólag több mint 2000 órát a balesetig.
Az eset NEM A BURUNDI ÉS NEM IS AZ ETIÓP LÉGITÁRSASÁGNÁL TÖRTÉNT, nem ám. Hanem egy nagynevű észak-amerikai légitársaság gépe volt! Valami anyagi nehézsége volt a társaságnak, és ezért ritkították a karbantartásokat, és növelték a naponkénti gépfordulók számát.
És ez a tanulság a legfontosabb talán. Manapság súlyosabb helyzet van, mint akkor volt. Napjainkban nem egyetlen légitársaság van nehéz helyzetben, hanem iparágak, országok, az egész fejlett világ.
Bocs hogy ilyen hosszú voltam, de ez igen tanulságos eset. Sajnos, internetes hivatkozást nem tudok adni, de talán van itt aki emlékszik a filmre.