Caro#96
A tokamakok és stellarátorok mágneses összetartást használnak. Én mégnem hallottam az elektrodinamikai összetartást, de lehet, hogy van aki így nevezi. A "taszító EM tér" alatt mit értesz? Egy anód, ahonnan van repkednek ki az ionok?
Az energia nem kicsi, gyk. egy TV képcső feszültsége már szinte elég is, mondtam, az a baj, hogy még a legoptimálisabb energián is a Coulomb-szórás dominál a fúzióval szemben.
Egy lineáris berendezésben elvileg lehetne fókuszálni a nyalábokat, kvadrupól mágnesekkel, ahogy a gyorsítók kilépőcsöveiben is teszik, de arról még nem hallottam, hogy valaki ilyet megpróbált volna.
Az igaz, ha el tudod kerülni, hogy termalizálódjon a nyaláb, akkor tudsz energiatermelő fúziót csinálni.
Azt szintén nem tudom hogy tudnád elérni, hogy a magok 'pontosan' találják el egymást. Mégcsak ilyen kísérletről sem hallottam. Esetleg azon lehetne agyalni, hogy ha polarizált nyalábokkal dolgoznánk (mángeses tér irányába állított magmágneses momentum), akkor lehet, hogy mengőne a fúziós hkm.. De ez is csak tipp, viszont ilyen kísérletet nem láttam a hatáskeresztmetszet táblázatokban, úgyhogy lehet, hogy ki kellene próbálni.