Piel#35
Sok kutyás embert ismerek, és ebből kifolyólag szerintem a kutya alkalmazkodik a gazdihoz. Ha a gazdi idegbeteg, akkor a kutya is az lesz. Ha a gazdi amolyan tesze-tosza akkor a kutya is az lesz. Bár vannak kivételek, mert nem mindenki foglalkozik a kutyájával. Ott nem igazán alakul ki kapcsolat, csak azt tudja a kutya, hogy enni kap a gazdától. Valaki említette a kuvaszt. A kuvasz pásztor kutya és területigényes. Nyolc éves korától erőteljesen romlik a szeme, ezért támadóvá válhat. Nem a németek miatt.
Már elmondtam máshol is, de én a kutyatartást súlyhatárhoz kötötten (pl: 5 kg felett) engedélyhez kötném. Ugyanúgy mint a fegyvertartási engedélyt, ellenőrizhetővé tenném a kutya tartását, oltását, nevelését. Ha a kutya nem engedelmeskedik a gazdinak másfél éves korára akkor nevelésre kötelezném kutyaiskolában az embert és a kutyáját. Ha ez sem válik be, akkor elvenném tőle és szakember foglalkozna a kutyával és keresnének neki valami új gazdát. A kutyát nevelni nem tudó ember engedélyét korlátoznám.
Nem szeretem amikor a 80 éves Mariska néni nagytestű keverékkutyát tart az udvarában megkötve egy karóhoz, ráadásul madzaggal a nyakán. Persze ez a kutya is agresszív lesz mert kidörzsöli a nyakát a zsineg, ráadásul az elemi engedelmességet sem ismeri.