• Praetor
    #25
    Azért Kína sztem egyáltalán nem maradt ki a sorból.
    Nekem úgy tűnik, hogy Kína egy külön project, ami azt a modellt igyexik minnél jobban kidolgozni, ami a jelenlegi demokráciánk következő szintjének terveznek. Persze még nincs kicsiszolva, de a tervezett úton haladnak.
    Most jelenleg pénzzel, "oszd meg és uralkodj"-al, és a videóban elmondott szemétségekkel megy előre a világ a bizonyos kis kupac ember akarata szerint.

    De előfordulhat, hogy ezek az eszközök bizonyos körülmények között csődöt mondanak, és lehet hogy addigra már túl esélyes lenne a teljes bukás egy diszkrét visszavonulás mellett. Ezért egy olyan változat is tervben van, ahol is az állam beleavatkozik a magánszférába, és ezt a törekvését erőszak útján is kikényszeríti.
    Vagy egyszerűen az is lehet, hogy a jelenlegi eszközök nem biztosítják az "áhított" uralmi szintet, és ezért lesz erre a megoldás a "demokratikus diktatúra".

    Elég feltűnően megy a törekvés az emberi szabadságjogok korlátozására, és a magánszféra minél széleskörűbb ellenőrizhetőségének megteremtésére. Majd ez tovább megy, és megvalósul a véleménynyilvánítási szabadság korlátozásában, a készpénzforgalom korlátozásában (majd betiltásában), a középréteg elvékonyításában, szociális szakadék elmélyítésében, és a szociális háló tönkretételében. A gazdaságilag kiszolgáltatott, viszonylag alacsony jövedelmű réteg jobban kezelhető, nem túl agyoniskolázott, agykapacitását leköti a megélhetési küzdelem, és nem utolsó sorban statisztikailag "többet" költ. Ez nekem is meglepő volt, de alacsony jövedelemből (bizonyos szint alatt) nem lehet igazán értékes dolgokra eredményesen spórolni, ezért az a réteg a létfenntartáson felüli, esetlegesen megmaradt pénzét rendszeresen elkölti szórakozásra/elérhető termékekre, éltetve a rendszert.

    A folyamat nem túl gyors (apró lépésekben történik, ezért is fogadtatható el a tömegekkel), de stabilan halad előre. Elfogadott, de túl átlátszó hivatkozási alap pl: a terrorizmus, válság, ...stb.

    Az államok tömörítése, az integráció azt jelzi, hogy az irányítás hatékonyságát igyekeznek fokozni, mert 1 nagy piramist könnyebb egy érdekcsoportnak irányítani és kellő mértékben uralni, mint sok kicsi piramist. De ez sem megy az egyik napról a másikra, ezért vannak átmenetek, mert idő kell a folyamatok beérésére. De a "föderatív világ" megvalósulása (vagy nevezhetjük egyetlen szuperállamnak is) elkerülhetetlen a jelenlegi folyamatokat továbbgondolva.

    Elég tré világ közeleg, és elsősorban nem gazdaságilag...