• Kornan
    #221
    Ez a hírlista egész jó, lehet nézegetem majd.

    Lehet az előbb nem tettem egyértelmű különbséget a szándékos hazugság és a meggondolatlan információkiadás, tévedés között, (több árnyalata is van), ahogy te is említetted.
    Szerintem a szándékos félreinformálás ritka és főleg hivatalos információforrásokra lehet jellemző, a mértéke szerintem elenyésző. A tévedés és meggondolatlan információkiadás viszont gyakori, szándék sem biztos ,hogy egyértelműen rossz.Ez ugyanúgy hamis információkat szolgáltat és többnyire a nem hivatásos, ad-hoc információforrásokat jellemzik.

    "A hivatalos hírforrásokkal az a probléma, hogy mindig valaki fizeti őket. Emiatt biztosan valamilyen érdekeket is szolgálnak"

    Ha az információ egyetlen forrásból származik , akkor természetesen nagyobb a valószínűsége ,hogy az általad említett ok miatt torzul.Ha több ,akkor ez a források számával arányosan csökken.

    "Megbízhatatlan alatt itt olyant kell érteni, amely szándékosan félreinformál, mert a legmegbízhatóbb forrás hírei közé is beeshet hamis infó."

    Én azt is idesoroltam ,ami nem szándékosan informál félre, hanem tudatlanságból, meggondolatlanságból, saját tévhitei miatt. Pl homemade site-ok, blogok tulajdonosai.

    A hírek mintavételezése, csak hivatásos, rendszeres információszolgáltatókat jellemzi, ők is több forrásból szedik az infót. Akkor közelítheti meg jól a valóságot ha az adott szolgáltatón belül is nézzük a forrást, bár még így sem fedi teljes mértékben. Ha egy összeesküvés elmélet megjelenik egy tévhitterjesztő hír portálon(nemtom van-e ilyen) , akkor ezen logika szerint abból kell kiindulni ,hogy hamis. Bár szerintem az összeesküvés elméletek többsége nem ilyen jellegű oldalakon terjed,amik nem jellemezhetőek ezzel a módszerrel.