• Epikurosz
    #209
    A világban van épp elég igazságtalanság, szervezett bűnözés és félretájékoztatás, felesleges azokat kitalált mesékkel színesíteni.
    A racionalitás terepének elhagyása több kárt okoz, mint az a látszólagos és ideiglenes kielégülés, amelyet egy nagy titok megfejtése, az ellenség aljasságára utaló újabb szenzációs bizonyíték meglelésének illúziója okoz. Sokkal jobb a dolgokat a maguk súlyának megfelelően kezelni, így érdemben lehet is tenni ellenük.

    Amerika egy omladozó birodalom, az már biztosnak látszik, hogy a szerepe egyre kisebb lesz az elkövetkező években. Én ezt sajnálom, nagy kárnak tartom. Nem mintha nem értenék egyet sokakkal, akik bírálják az USA-t, mert igazuk van sok mindenben: a közvetítők szerepének eluralkodása minden téren, az oktatás elhanyagolása, az ingyenélők segélyezése, a közbiztonság, főleg a kábítószerfogyasztás még mindig nem megfelelő kezelése.
    A nagy probléma az USA rossz kilátásaival az, hogy olyan erők kerekedhetnek felül, amelyek még az amcsi romlottságnál is veszélyesebbek, például a még mindig középkori mentalitással rendelkező iszlám fundamentalizmus, vagy a kínai úthenger, vagy helyileg, Európában, akár a könyörtelenül profithajhász vállalatbirodalmak (multik, bankok) őrző-védő kft.-kel fenntartott terrorja.