Sok olyan linuxost hallottam már, aki azért váltott másik disztróra Ubiról, mert mire stabil lett a rendszer addigra jött a következő kiadás újabb bugokkal.
Igazából ez nem is nagyon lesz másképp, mert Ubuntu 6 havonta ad ki új verziót ha kész, ha nem. Fenn áll annak a kockázata, hogy oylan programok is belekerülnek a stabil ágba, amik nem lettek nagyon tesztelve és bugosak.
Egyébként én azért nem használok linuxot, mert nincs egy egységes rendszer mögötte. Van a linux kernel, amit Linus Torvalds fejleszt és vannak a GNU programok, amik elérhetőek linuxra, Solarisra, BSD-re, stb. A disztrók meg adnak alá egy csomagkezelőt, és beleraknak néhány programot a GNUból amit forrásból fordítottak stb., aztán, hogy ezek hogy működnek együtt az függ a GNU programok fejlesztőítől (hogy mennyire bugos lett a program), magától a kerneltől is és a disztrib fejlesztők patcheitől.
Tehát nincs egy összefoglaló valami, hanem az van, hogy a bal kéz nem tudja mit csinál a jobb. Pl van egy bug KDE-nél Ubuntuban, Debianban, de Gentooban, Slackwareban nincs. Vagy linuxon valami működik a GNU progik közül, de Opensolarison, vagy BSD-ken bugos. Ezt még megfejelik a függőségekkel, hogy miért implementáljuk őket a programba, miért nem jó darabokban? Tehát egy programhoz lehet hogy kell még 20 másik, hogy működjön. Plusz ha valamiből frisset szeretnél, akkor fordítgathatsz, de ha forrásnak frissebb gcc-kell akkor szívsz mert nem sikerül a fordítás. Egyik Debian alapú oprendszernél meg azt olvastam, hogy forrásból Debian alapúakra soha ne telepítsünk mert tönkre vágja a rendszert, mert az aptnak ígyis sok programot kell karban tatania és stb, stb.