Mi a munkanélküliség oka?
  • YMan
    #649
    az összes egyformán fontos :)

    Dream: az hogy egy páron már túl vagyok, nem azt jelenti hogy egy született balek vagyok aki nem képes feladni ..:) Ha érdekel leírom tömören..

    Kitaláltuk négy haverommal hogy csinálunk egy közös céget, volt közöttünk 2 hardveres és 2 programozó, hogy pénzzé tegyük a tudásunkat. Demócsapatban voltunk együtt, gondoltuk miért ne működne a dolog a gazdaságban is. Sajnos nem működött, mert ugyan a főállás mellett én foglalkoztam a cég ügyeivel is, a többiek azt gondolták majd a többi 3 dolgozik.. :) Az ilyenből rövid úton célszerű volt kilépni és el is jöttem három hónap után. Beleuntam hogy könyörögjek. Aztán kiváltottam az egyéni vállalkozóit, azzal dolgoztam éveket. Akinek volt ilyen az tudja hogy szarba se nézik az egyéni vállalkozókat, pedig hülyeség mert egy kft-vel szemben korlátlan a felelőssége, de mindegy.. időközben összeakadtam egy befektetővel akivel meg egy programozó barátommal csináltunk egy kft-t, egy bizonyos fajta szoftver előállítására, amiben vállalkozóként sikeres voltam, de itt lett volna tőke arra hogy mi adjuk ki a dolgainkat, és így komolyabb felállásban a külföldi értékesítés volt a cél. Két évig csináltuk, akkoriban ütött be a recesszió (2002 körül) és itthon bedöglött a piac. Szépen be is állt a pénz, így a külföldi dolog kifejlesztéséhez nem jutott már. Sajnos abba kellett hagyni, pedig mi is beletettünk ketten annyit közben mint a befektető. 2003 végén csináltam egy Bt-t amiben webes dolgokkal kezdtem el foglalkozni, és azóta is azt csinálom, ez szerencsére megy. Hol egyedül, hol alkalmazottakkal dolgoztam, most pedig külsős alvállalkozókkal ha kell. Amint láthatod kipróbáltam többféle társas és egyéni konstrukciót és vállalkozási formát, egyedül Rt.-m nem volt még :) (még lehet.. :P) Nem mondom hogy nem dolgoztam rommá magamat az elmúlt 15 évben, viszont egyszer se sírt a szám a szerencsétlen sorsom miatt.

    "És eltalálni azt a minimális összeget a munkásoknak, amennyiért még épp nem hagynak ott."
    Ebből is látszik a tapasztalatlanságod.. egy angol faszitól hallottam azt az angol mondást, "Ha mogyoróval fizetsz, mókusok fognak dolgozni"
    fizethetsz annyit hogy éppen ne halljanak éhen, de az első adandó alkalommal pattannak/meglopnak/lógnak/fusiznak valójában egyik se jó. Egy cég bevétele nem attól "terem" hogy van a cég és kész, termelni is kell valakinek.