Mi a munkanélküliség oka?
 • GregSB
  #631
  Te meg nyögd ki szépen, hogy egy jobb amcsi, németországi, angliai egyetemen mennyi egy szemeszter? Megsúgom, hogy sok helyen több mint 1 millió Ft, van ahol már a 2 felé közelít. És akkor még nem elit iskoláról beszélünk, azoknál egy félév 4 millió Ft-nál kezdődik.

  De játszunk el kicsit a számokkal. USA-ban minimálbér államonként változik, vegyük mondjuk Kaliforniát, ott kicsit magasabb és amúgy is ott vannak az USA legjobb egyetemei. $8/óra ott a minimálbér. Heti 40 órával számolva évi 2080-at dolgozik egy átlagos teljes munkaidős munkás. 2080 * 8 = 16640 Dollár. Az havi 1386 dollár, azaz 8320 dollár fél évre.

  Ebből is látszik, hogy egy minimálbéren lévő családnak azért nem olyan hűdeegyszerű ott sem kiadni félévente 5-6 ezer dollárt egyetemre (és akkor erre még rájönnek az egyéb taníttatással járó költségek), pláne ha csak 1 kereső szülő van, és azért ez nem olyan ritka eset.

  Csak tudod ott (és nyugat európában) az emberek nem egy olyan rendszerben éltek évtizedeken keresztül, amiben ingyen az emberek segge alá toltak mindent (az államadósság közben meg szépen nőtt), hanem hozzá vannak szokva hogy a jobb életért bizony meg kell küzdeni.