Mi a munkanélküliség oka?
  • Dodo55
    #136
    A probléma szerintem az, hogy a rendszerváltás óta nem sokat változott az iskolarendszer. Nyilvánvalóan előtte arról szólt a dolog, hogy lefárasszák a fiatalokat a tanulással(a felsős általános iskolai, és a középiskolai tananyag kb 10%-ára van szüksége egy átlagosabb embernek az életébe, persze embertől és szakmától függően mást tartalmaz az a 10%), hogy ne legyen energiájuk és idejük a rendszer hazugságaira rájönni, az ellen szervezkedni.

    De az a rendszer megszűnt, viszont ugyanúgy 5x annyi a tananyag történelemből, irodalomból, mint más országokban. És azért valljuk be a 21. században kevés ember él meg olyan foglalkozásból, amihez a történelem és az irodalom 100%-os ismerete szükséges.

    A munkáltatók meg tudják ezt nagyon jól. Hiába kell hivatalosan a végzettség, kevés olyan szakma van, ahol valóban a végzettség által nyújtott tudásra van szüksége a munkáltatónak.

    A felsőoktatás meg egy más téma. Ott jó esetben már tényleg a szükséges tudást oktatják, viszont a korrupció mindennél nagyobb. Sok érdekes történetet hallottam pl a pécsi egyetemekről. Egy angolból perfekt ismerősömnek a szemébe mondta a tanár, hogy már pedig ő nem fogja átengedni angolból, írhat akár 1000 5-ös dolgozatot meg vizsgát, mert egyszerűen nem tetszik a képe, és ki kell szórni embereket.

    Általános 1-2-3-4-ben megtanítják a gyerekeket írni, olvasni, számolni. Ez rendben is van, de aztán 5. körül már inkább a mára feleslegessé váló lexikális tudásra mennek rá, elhanyagolva a hasznosítható tudást.

    Aztán jön a középiskola, ahol kezdik előről a felső tagozat tananyagát, csak sokkal bővebben, majd elérkezik az érettségi, ahol a legtöbbek szerint a legnehezebb a magyar irodalom.

    Ezek után valaki elmegy egy egyetemre mondjuk programozást tanulni, és életébe nem hall többet az irodalomról, de azért hogy idáig jusson be kellett magolnia(mert irodalmat meg történelmet máshogy egyszerűen nem lehet tanulni, annyira unalmas egy mai ember számára) 300 író meg költő életét...

    És akkor jön a munka. Érettségid van? Van. Diplomád van? Van. Ismersz legalább 3 programozási nyelvet? Igen. És tudsz velük valami maradandót alkotni? Hát azt nem, mert azt nem tanították, viszont el tudom mondani Petőfi összes versét fejből... Jó rendben értesítünk, ha van valami, viszlát. És majd értesítik is egyszer, ha kihalt az összes programozó rajta kívül.

    De vegyünk egy másik esetet: Érettségid van? Nincs, de saját oprendszerem ami natívan futtat bármilyen elterjedtebb mai OS-re írt binary-t az van. Hm, hm, hm... Hát sajnos nem vehetünk fel, mert rontanád a statisztikákat, viszont ajánlunk 100000 forintot(válság van ugye) a teljes jogokért, mit szólsz?

    Úgyhogy nem csak a válság miatt van ez most, ez ment már évek óta, csak most így a válság még rátett egy lapáttal.

    Egyszerűen végzettség nélkül olyan, mintha nem lenne személyazonosságod, ha meg végigszenveded miatta a fiatalkorod, akkor meg olyan, mintha friss B kat. jogsival el akarnál menni kamionsofőrnek. Kb.