Fúziós kutatások
  • [NST]Cifu
    #11
    Két dolog van, egyfelől létezik az a tétel, miszerint a befektet energiánál többet nem lehet kinyerni, tehát nincs örökmozgó. Fúziós reaktoroknál a pozitív energiamérleg azt jelenti, hogy a működéséhez szükséges energiánál többet termel. A működéséhez szükséges energia az elektromágnesek energiaigénye elsődlegesen, illetve adott esetben a begyújtáshoz használt technológia (lézer vagy más) energiaigénye.

    Azonban a reaktorban az üzemanyagból energia szabadul fel, tehát ez az energia az, amit kiszedünk belőle. Másképpen fogalmazva vegyük úgy, hogy a reaktor egy belső égésű motor. Ahhoz, hogy a motor működjön, szükség van elektromos energiára, hogy a gyertyák be tudják gyújtani a levegő-üzemanyag keveréket, és mondjuk legyen elektromos AC pumpánk, ami szintén igényel áramot, hogy az üzemanyagot a motorhoz juttassa. Ha a motorhoz szerelt generátor visszatermeli ezt az energiát, akkor pozitív energiamérlegről beszélünk, hiszen a befektetett energiánál, ami az akkumulátorból jön, többet termelünk, hiszen nemcsak az akkumulátort töltjük fel a generátor által, de a főtengelyből mechanikus forgómozgás is rendelkezésünkre áll.

    A jelenlegi fúziós kísérleteknél az a probléma, hogy ez a motor több energiabefektetést igényel, mint amekkora energia felszabadul a működése folyamán, vagyis negatív az energiamérlege.