Asztrálprojekció
  • Lacee
    az állatok legtöbbje pontosan így működik, eszik-pihen-szaporodik, más nem kell. Abban egyetértünk, hogy az ember is része az ökoszférának, tehát sarkosan fogalmazva egy fejlett állat, ugye?

Valami mégis megjelenik az emberekben (illetve a főemlősöknél, azt hiszem közöttük már vannak akik képesek szórakozásból csinálni valamit), ami miatt hajlandóak vagyunk a fajfenntartás szempontjából szükségtelen, fölösleges dolgokat véghezvinni. Az evolúció szempontjából teljességgel irreleváns, hogy el tudom-e mondani a magyar himnuszt, szimpatikus-e nekem a miniszterelnök, vagy hogy képes vagyok egy vadidegen emberrel (rivális példánnyal) barátságot kötni. Viszont ha nem egy külső hatásra való reakcióként jött létre az elme és a magasszintű gondolkozás, akkor minek van egyáltalán?

Egyáltalán nem akartam semmilyen túlvilági baromságot belemagyarázni, egyszerűen azzal nem értek egyet, hogy szerinted a tudatunk mint különálló jelenség nem létezik.
    Igen, az érzelmek JELEIT felfedeztük az agyban lejátszódó folyamatokban, de erre írtam a holdra mutató ujjat - amit MRI-n vagy EEG-n látsz, az nem maga a gondolat, hanem csak annak a jele, hogy a páciens gondolkozik. Nagy különbség!

""De ha csak egy mechanikus kérdés-válasz gép lenne az ember, akkor nyilvánvaló sémája és fizikai helye lenne minden gondolatnak, érzelemnek. Holott ez biztosan nem így van, legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint."
    van esetleg valami forrásod is amivel ezt alá tudod támasztani?"

akkor más szavakkal mondom: az agykutatók annyit tudnak belőni, hogy körülbelül milyen területek aktiválódnak, ha például emléket idézel fel, vagy mondjuk megízlelsz valamit, de nem a konkrét gondolaid helyét látják, vagy ingerületekét. De azt, hogy "szeretem az édes eper ízét, pont mikor tavaly nyáron ez meg az történt", nem lehet meghatározni. Így érthetőbb, mire céloztam?
    Földhözragadtabb példával élve: van egy ember, akinek tüske ment a körme alá, és nagyon fáj. Jön egy bekötözött szemű másik, aki kesztyűben végigtapogatja az illető testét, és észreveszi, hogy ha a kezét megszorítja, akkor a páciens felüvölt a fájdalomtól. Annyit szűrhetünk ebből le, hogy "valami gebasz van a bal kezével", semmi többet.