• padavanHUN
    Akkor most eljátszom neked a csörgőóra szerepét: Hé, ez a világ már jó ideje itt van körülöttünk! MINDENT a pénz mozgat, amit nem, az elhanyagolható jelentősségű. A monopóliumok kialakulása egyetlen dologra vezethető vissza: Életképes versenytársak hiányára. Ennyi.

A lefizetés tényleg nem egy fair dolog, ámbátor igen nehezen hiszem el, hogy a teljes játékfejlesztői palettát - teáht több száz közepes és nagy stúdiót - le tudná árnyalni a MS, hiszen az évi több százmillió dollárba kerülne, ez pedig jelentősen faragna a profiton. Én inkább azt tudom elképzelni, hogy eleinte sikeresen csábítottak át fejlesztőket a DX-re, mostanra pedig ezek a fejlesztők elkényelmesedtek és mivel ezt a keretrendszert ismerik behatóan és rutinszerüen, természetszerüen fejlesztenek arra és nem másra. Nem állítom, hogy nincsenek lefizetett fejlesztők, de hogy mindenkit lefizetnének, az elképzelhetetlen, kivitelezhetetlen. Főleg pl. az indie scene-t tekintve, márpedig ők is Windowsra (is) fejlesztenek - önszántukból.

Szerintem ez van:

Az MS annak idején fizetett tényleg. Ezzel korszakos játékokat kötött Windowshoz. Ez hozta a játszani akaró emberek tömegeit, kialakult egy bázis, mely Windows-t használ. Ez után már nem kellett fizetgetni, hiszen mindenki Windowst használ, persze, hogy mindenki erre fejleszt. (és az OS közben vakarta a köldökét, tegyük hozzá...)

Az OS-nek keresnie kellene az áttörési pontokat, forradalmi programozási technológiák, újszerű eljárások, keretrendszerek, melyek felkelthetik a játékfejlesztők figyelmét. Szoktam olvasni, hallani, hogy az OS rendszerek kevésbé hw igényesek, mint akármelyik Windows. Ha tényleg így van, pláne nem értem, hiszen kevesebb alap hw felhasználás mellett több erőforrás jutna a futtatandó játéknak, ergo egy OS-en akár jobban is futhatnának a játékok. Tehát az OS helyzeti előnybe is kerülhetne akkor, ha hajlandó lenne komolyabban foglalkozni ezzel a kérdéskörrel, csak hát ugye az túl trendi dolog, hogy játékokkal foglalkozzunk, megmaradnak inkább a hótkomoly geek szerepkörben, hát akkor meg ne tessék fújni az MS-re, nem?

Olyan nincs, hogy egy kialakult és törvényszerüen kialakult monopóliumot csak kiabálással lehet megtörni, tenni kéne valamit az ügy érdekében, vonzóbbá tenni az emberek számára az OS-t, nem tudom mivel, de mindenképpen hatékonyabb kampányra lenne szükség. De mivel több millió a játékos a Windows felhasználók között - és jobbára a játékok futtathatási lehetősége köti őket az MS-hez - nem lesz áttörés, amíg ki nem alakítanak egy DX-el egyenértékű vagy jobb szabványt. Ha erre nincs esély, akkor az OS-nek ebben a szegmensnek egyáltalán nincs és nem is lesz semmiféle esélye. Erről pedig nem az MS tehet. Nekik előbb jutott eszükbe a DX, hát istenem, ez egy ilyen világ, az erősebb kutyáról szól.